Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 27. maj 2016 Podjetna Primorska 2016: velik uspeh Famnitovih študentov

Trije študenti matematike in študentka biopsihologije so na letošnjem natečaju osvojili prvo in tretje mesto v kategoriji Rektorjeva nagrada. Podjetniške time zdaj čaka realizacija poslovnih idej s podporo Univerzitetnega razvojnega centra in inkubatorja Primorske (UIP).

Letošnji natečaj za najboljšo poslovno idejo primorske regije »Podjetna Primorska 2016« se je slavnostno zaključil v četrtek, 26. maja, s festINNO – festivalom inovativnosti in podjetništva Univerze na Primorskem.

Za najboljši poslovni model v treh kategorijah se je letos potegovalo rekordnih 40 poslovnih idej, le 15 pa se jih je prebilo v finale. Finalisti so v času trajanja natečaja pridobivali nova znanja na podjetniških delavnicah, svojo poslovno idejo pa nadgrajevali in izpopolnjevali skupaj s svetovalci in mentorji. Strokovna komisija je poslovne ideje in pripravljene poslovne modele ocenjevala na podlagi ocenjevalnih kriterijev, kjer sta največji delež k oceni prispevala kriterija tehnološka in splošna inovativnost ter potencial za rast, vzdržnost in internacionalizacija.

V novi kategoriji Rektorjeva nagrada je prvo mesto prejela skupina SHARK, pod vodstvom Marka Prcaća (UP FAMNIT), drugo skupina Sladki stisk Tamare Zupan (UP FM), tretje pa All You Can Try On Zale Gruden (UP FAMNIT).

Kratek opis idej naših študentov:

SHARK (Marko Prcać, Edin Husić – oba 1. letnik Matematičnih znanosti in Vladan Jovičić – 3. letnik Matematike).
Shark je ime aplikacije, ki bo navtikom omogočala iskanje najbližjega prostega priveza, v primeru, ko se znajdejo na novi lokaciji in ne vedo, kje bi s plovilom prenočili. SHARK omogoča hiter dostop do informaciji, marinam pa nudi tržno podporo za polnjene kapacitet ali doseganje višjih cen ter zmanjšanje preglavic zaradi gneče pri iskanju privezov. Uporabna je tudi za fizične osebe, ki želijo oddajati svoj privez.

All You Can Try On (Zala Gruden, 2. letnik Biopsihologije)
Aplikacija za prijazno nakupovanje oblačil. Pri nakupu pogosto naletimo na težavo pri pomerjanju; v kabino lahko nesemo omejeno število artiklov ali pa nam številka pomerjenega artikla ne ustreza. Težavo rešimo tako, da se v kabine namestijo tablični računalniki z aplikacijo, ki omogoča skeniranje črtne kode artikla. Stranka odtipka želeno velikost oblačila, prodajalka ji izdelek prinese v kabino.

Študentom iskreno čestitamo za odlične podjetniške zamisli in uspeh na natečaju.
Želimo jim še veliko kreativnih idej in uspešnih projektov!