Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 17. februar 2015 Tvorno slovensko-hrvaško raziskovalno sodelovanje na področju preučevanja in varovanja morskih želv

Ko omenimo morske želve, navadno pomislimo na poletje in topla morja. Vendar poleg že dobro poznanega pomena Jadranskega morja kot poletnega prehranjevalnega habitata glavate karete, le redki vedo, da je Jadran tudi pomemben habitat za prezimovanje želv. Ekologija prezimovanja teh ogroženih morskih plazilcev je še vedno neznanka, čeprav vemo, da se v severnem Jadranu v pridnene koče vsako leto naključno ujame med 4 in 6 tisoč osebkov, največ prav v zimskemu času.

To je razlog, da se raziskovalci Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT trenutno nahajajo na palubah ribiških ladij – kočah, ki izvajajo ribolov v zunanjih vodah Jadranskega morja, in sicer med otokoma Susak in Dugi otok (Hrvaška), kjer v prezimovališčih naključno ujete glavate karete opremljajo s satelitskimi oddajniki.

Z raziskavo, ki  poteka v sodelovanju s strokovnjaki z Inštituta za raziskovanje in varovanje morja “Plavi svet” iz Velega Lošinja, v okviru mednarodnega EU projekta NETCET - Mreža za varstvo kitov, delfinov in morskih želv v Jadranu (www.netcet.eu) in jo vodi doc. dr. Bojan Lazar z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT (na sliki), bodo na podlagi  satelitskega sledenja pridobili podatke o gibanju in vedenju želv, ki so bistvenega pomena za načrtovanje njihovega znanstveno utemeljenega varstva.