Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 5. maj 2017 Oliver Glavina, študent UP FAMNIT, zmagovalec Nasinega hekatona v Kopru

Po lanskoletnem uspešnem zagonu v Sloveniji, je letos 29. in 30. aprila 2017, že drugič v Kopru potekal NASA Space Apps Challenge, svetovno največji hekaton o zemlji in vesolju.
25.000 sodelujočih je v 69. državah na 187 lokacijah reševalo enega od petih izzivov, ki jih je pripravila Nasa. Ponovno v organizaciji Univerzitetnega inkubatorja Primorske, je letos 19 udeležencev prijavilo 6 projektov, od katerih je zmago slavil Space Door Oliverja Glavine, študenta magistrskega študijskega programa Računalništvo in informatika na UP FAMNIT. Drugo mesto je pripadlo Stanislavu Šliviću s projektom Earth4Kids. Oba sta nominirana za globalno glavno nagrado. Dijaki ekipe N.A.S.A. pa so na lokalni ravni prejeli nagrado imenovano People’s Choice Award in se potegujejo za glavno nagrado po izboru ljudi.

Za najbolj izvirne in uporabne rešitve so razpisane privlačne nagrade, na lokalni in na globalni ravni. Glavna lokalna nagrada, ki jo je za zmagovalce podelil sponzor dogodka Dinit d.o.o., je 3-dnevni izlet in ogled Evropske vesoljske agencije v Darmstadtu v Nemčiji. Dve najboljši rešitvi zastavljenih izzivov, to sta projekta Space Door in Earth4Kids, sta napredovali na mednarodno tekmovanje in ocenjevanje. Nagradni sklad omogoča možnost pridobitve do 1.500.000 € tveganega kapitala ter predstavitev projekta na Stanford University v ZDA. Generalna nagrada bo najboljšim omogočila tudi prisotnost na NASA lansiranju vesoljskega plovila v ZDA. Zmagovalci v kategoriji People’s Choice, to je ekipa N.A.S.A. pa se bodo od 8. maja dalje na globalni ravni potegovali za zmago po izboru ljudstva. Glasujemo lahko vsi na spletni strani hekatona.

Odmevni 48-urni mednarodni razvojni tehnološki hekaton za inovativno in kreativno reševanje globalnih izzivov na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA se lahko pohvali z že 5. uspešnimi sezonami izvedbe. Namen hekatona je v sodelovalnem oblikovanju in razvoju inovativnih tehnoloških rešitev za interdisciplinarne globalne izzive, izvedbi obetavnih prototipov za izboljšanje kakovosti življenja na Zemlji in v vesolju ter nenazadnje je namen sestaviti globalno skupnost za sodelovanje in širitev meja vesolja, znanosti ter tehnologije.

Koprski Hekaton je bil organiziran ob sodelovanju z Univerzo na Primorskem in družbo Dinit d.o.o. Aktivnost  je v okviru »Javnega razpisa za izvedbo podpornih storitev subjektov inovativnega okolja v RS v letih 2016 in 2017 »SIO 2016-2017«, sofinancirala Javna Agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarstvo RS ter Evropski sklad za regionalni razvoj EU.