Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 12. junij 2019 Naši matematiki blesteli tudi na Mednarodni internetni olimpijadi

Študenti UP FAMNIT nadaljujejo z nizanjem velikih uspehov na mednarodnih matematičnih tekmovanjih. Dva študenta matematike sta se še posebej izkazala v vseh krogih Mednarodne internetne olimpijade iz matematike in se tako prebila v finale, ki je potekal v maju.

Na letošnji izvedbi mednarodnega tekmovanja, ki se je pričelo marca, se je pomerilo 6215 študentov z 157 univerz. Naši študenti so sodelovali v kategoriji specializiranih matematičnih fakultet, v kateri je bilo skupaj 719 tekmovalcev.

V 1. krogu so Famnit zastopali: Mirza Krbezlija in Narmina Baghirova (oba 1. letnik Matematične znanosti), Daniil Baldouski (3. letnik Matematika), Đorđe Mitrović in Aleksandar Avdalović (oba 2. letnik Matematika) ter Besfort Shala in Filip Pramenković (oba 1. letnik Matematika). V naslednji krog so napredovali Đorđe Mitrović, ki je v 1. krogu dosegel 1. mesto, drugi je bil Besfort Shala, tretje mesto pa sta si razdelila Daniil Baldouski in Filip Pramenković. V 3. krog oz. finale pa sta se nato uvrstila le Mitrović in Shala.

V majskem 3. krogu se je pomerilo 94 študentov s 56 univerz. Tako Besfort Shala kot Đorđe Mitrović sta prejela srebrno priznanje.

»Priprava na tekmovanja ni primerljiva z učenjem za izpite. Tu pridejo v poštev druge teme, tudi razmišljanje je potrebno usmeriti v druge smeri. Meni so prav prišle izkušnje s tekmovanj iz časa srednje šole, čeprav naloge niso bile nemogoče – nivo je bil v skladu s pričakovanji. Aprilsko tekmovanje na Češkem je bilo denimo veliko večji podvig,« je mnenja Besfort Shala, ki je v kategoriji specializiranih fakultet zasedel končno 4. mesto.

Đorđe Mitrović (končno 6. mesto) pa pravi: »Internetna olimpijada je drugačna, veliko bolj zanimiva od drugih tekmovanj, saj je tu najbolj pomembno, da si iznajdljiv in da v čim krajšem času prideš do ustvarjalne rešitve. Ni standardno tekmovanje, nanj se je težko pripraviti, saj potrebuješ predvsem izkušnje. Lahko sicer vzameš v roke knjigo z izreki, ampak, če ne veš, kako bi jih uporabil, nima smisla. Bilo je res zelo zabavno

Iskrene čestitke vsem študentom za uspeh!