Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 25. januar 2018 Matematični dan za več kot sto dijakov Gimnazije Koper

V sredo, 24. januarja, je na UP FAMNIT potekal 10. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 111 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju, za kar v srednješolskih kurikulih žal pogosto zmanjka časa.

Program je bil zelo bogat, saj so se dijaki lahko udeležili dveh predavanj od osmih. Ponujene vsebine so bile naslednje: Od najmanjših kvadratov do delovanja CT naprave (doc. dr. Marko Orel), Matematika skrivnostnih sporočil (doc. dr. Ademir Hujdurović), Ali so fantje bolj nadarjeni za matematiko kot dekleta? (izr. prof. dr. Arjana Brezigar Masten), Matematika v barvah (vloga matematike pri razvoju programov za generiranje slik) (Bogdan Soban), Matematika in finančna pismenost (izr. prof. dr. Mihael Perman), Matematika delovanja spletnih brskalnikov (doc. dr. Rok Požar), Kako sestaviti očem neviden polieder? (asist. dr. Nino Bašić) in Matematične strategije in borzne periperije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli osem tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, drugič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!