Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 8. maj 2009 Ali smo zdravi in ali živimo v zdravem okolju? Vabilo na zdravo ŠOUP tržnico 12. maja

V kako zdravem okolju živimo? V kakšnem stanju je narava? Ali smo sami zdravi? Po odgovore pridite 12. maja med 14. in 20. uro na Zdravo ŠOUP tržnico, ki bo potekala v Taverni in na Carpacciovem trgu v Kopru. Rdeča nit tržnice je zdrav način življenja med mladimi.

Na njej se bosta s svojimi prispevki o zdravemu okolju, naravi in osebnem zdravju predstavila tudi FAMNIT in PINT.

STOJNICA PINTA

Na njej vam bodo predstavniki Oddelka za zdravje med drugim lahko ponudili vprašalnike na temo: Preverite, kakšno je vaše duševno zdravje! Vprašalniki identificirajo rizične osebe, ki jih je potem mogoče napotiti k osebnemu zdravniku ali v svetovalnice.

STOJNICA FAMNITA

Čista narava za boljše zdravje/ Natura pulita e benessere 

Na njej vas bodo študenti/ke programa Biodiverzitete in obenem člani/ce Sekcije za ohranjanje biotske raznovrstnosti (SOBER), ki deluje v okviru društva DEDI, opozorili na različne negativne učinke onesnaževanja in neobvladljivosti ekološke krize.

Predstavili bomo že delujoča in potencialna onesnaževanja v okolju ter vpliv le teh na zdravje ljudi.

  • emisije v ozračju, čiščenje odpadnih voda, svetlobno onesnaževanje, ločevanje odpadkov
  • izguba biodverzitete in kmetijskih zemljišč
  • problematika zavarovanih območij
  • povečana urbanizacija

Predstavitvam različnih vrst onesnaževanja bodo sledile predstavitve možnih rešitev za reševanje lokalnih ekoloških težav.

Izvedeli boste tudi vse o svetlobnem onesnaženju:

Svetlobno onesnaženje je način onesnaževanja okolja. Večinoma je produkt uličnih svetilk in drugih tipov svetil. Zaradi neprimerno usmerjenega snopa svetlobe se svetloba v veliki meri "spušča" v vesolje. To povzroči, da se svetloba odbija, sipa in lomi na zračnih delcih in vlagi v zraku, kar opazimo kot oranžno auro okoli mest.

Prav tako pa boste izvedeli, kaj je to gensko spremenjen organizem ter kaj to pomeni za biodiverziteto:

Gensko spremenjen organizem, je tisti živ organizem, katerega genski material (DNK) je bil spremenjen na nenaraven način (biotehnološki postopki); torej ne s križanjem (hibridizacijo) ali naravno rekombinacijo genskega materiala. Z biotehnološkimi postopki lahko želene gene iz enega organizma, prenesemo na drugega, ne da bila ta iste vrste.

Ostala dogajanja na ŠOUP tržnici:

Na tržnici bodo sodelovala društva fakultet UP, organizacija CINDI Slovenija, Herbal Life, KŠOK (Klub študentov občine Koper), društvo oljkarjev Slovenske Istre, društvo SVIT, društvo študentov invalidov Slovenije, Primorsko svetovalno središče, Univerzitetna športna zveza Primorske, Agencija M Servis, resorji in ostale infrastrukturne enote ŠOUP-a, projekt O2 za vsakega, projekt Sporočilo v steklenici, Toyota Prius Hybrid.

Na tržnici se bo izdelovalo soli za kopel in zobno pasto, ga. Emilija Pavlič bo na temo zdrave prehrane pripravila degustacijo, ŠOUP bo pripravil zdrav prigrizek, na voljo bo brezplačna uporaba električnih skuterjev. Športni program bo popestrila joga na koprski plaži.

Poleg tega se bodo na Carpacciovem trgu pod vodstvom Univerzitetne športne zveze Primorske odvijale športno-družabne igre (turnir v namiznem nogometu - kalčeto, ristanc, balinanje, človek ne jezi se,
pandolo, bunkabrc, žongliranje, igre s kartami).

Za zabavni program bodo poskrbeli Akademski pevski zbor UP, plesna skupina Flip Piran, Gymbofit, Marjetka Kosovac z jazz baletom in plesalci swinga.

Ne zamudite!