Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 8. december 2009 Famnitovi izleti: o teoriji števil

V petek 11. decembra 2009 ob 18. uri vas vabimo na predavanje dr. Primoža Šparla s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom Na kratko o teoriji števil. 

 

Vsebina:

Marsikdo ob besedi matematika pomisli zgolj na števila in računanje z njimi, kar je daleč od resnice. Seveda pa so števila v matematiki zelo pomembna. Veja matematike, ki ji pravimo teorija števil, je zelo bogata in sega daleč nazaj v zgodovino. V njej so našli izzive številni znameniti matematiki, četudi se je zdelo, da nima prave uporabne vrednosti in predstavlja predvsem neke vrste umetnost. Dvajseto stoletje je to postavilo na glavo, saj je teorija števil osnova za številne algoritme s praktično uporabo v računalništvu. 

V tem predavanju si bomo ogledali nekaj drobcev te bogate teorije. Pri našem kratkem sprehodu skozi zgodovino teorije števil bomo začeli pri davnem letu 1650 p. n. š., omenili pa bomo tudi nekatere nedavne dosežke na tem področju.

Predavanje bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT, Glagoljaška 8 V Kopru.

Predavanje je del cikla poljudno-znanstvenih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje, namenjenih dijakom, študentom in splošni javnosti, s katerimi Famnit vzpostavlja kulturo poljudno-znanstvene komunikacije na Obali.

Vabljeni!

 

Slike s prešnjega predavanja v okviru Izletov, ki ga je imel mag. Boštjan Kuzman, si lahko ogledate v fotogaleriji.