Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 14. marec 2014 Famnitovi biološki večeri: peto predavanje o biodiverziteti arbuskularnih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2

V sklopu Famnitovih bioloških večerov bo v četrtek, 20.3.2014 ob 19. uri v Veliki predavalnici UP FAMNIT potekalo tretje predavanje z naslovom Biodiverziteta arbuskularnih mikoriznih gliv, arhej in bakterij na naravnih izvirih CO2, ki ga bo izvedla Nataša Šibanc.

Kratka vsebina predavanj:
Naravni izviri CO2 (mofete) so ekstremni ekosistemi, kjer ogljikov dioksid (CO2) geološkega izvora doseže površino tal in najprej prizadene korenine rastlin in talne organizme. Vpliv povečane koncentracije CO2 na sestavo združb arbuskularnih mikoriznih gliv smo na območjih naravnih izvirov CO2 določili z metodo pirosekvenciranja (454 GS-FLX, Roche), sestavo združb arhej in bakterij smo določili s konvencionalnim pristopom na podlagi PCR, kloniranja in sekvenciranja po Sangerju. Rezultati naše študije so pokazali, da ima lahko izhajanje geološkega plina pomembne ekološke posledice, ki nastanejo zaradi sprememb v sestavi združb talnih mikroorganizmov. Te se dogajajo v smeri večje abundance anaerobnih in metanogenih predstavnikov arhej in bakterij in trajnih sprememb v smeri večje abundance ekoloških specialistov.

O predavateljici:
Nataša Šibanc je bila po končanem univerzitetnem študiju agronomije zaposlena kot mlada raziskovalka na Biotehniški fakulteti UL , kjer je tudi vpisala doktorski študij Bioznanosti, smer biologija, ki ga letos zaključuje. V okviru tekočega projekta ARRS pod vodstvom doc. dr. Irene Maček se ukvarja predvsem z raziskavami biodiverzitete in ekologije talnih mikroorganizmov, s poudarkom na raziskavah arbuskularnih mikoriznih gliv. Pedagoško je kot asistentka zaposlena tudi na UP FAMNIT.

Vljudno vabljeni!