Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 10. junij 2019 Dr. Samir Hodžić na postdoktorskem izobraževanju na Danskem

Center za kriptografijo UP FAMNIT uspešno širi mrežo sodelovanj z institucijami in s posameznimi raziskovalci na mednarodni ravni. Dr. Samir Hodžić, aktivni član skupine matematikov, ki se na naši fakulteti ukvarja s kriptografijo, je namreč pred kratkim začel podoktorsko izobraževanje na Technical University of Denmark, kjer bo v naslednjem letu in pol raziskoval na področju simetrične kriptologije.
Gre za še en korak v smeri uspešnega sodelovanja med univerzami, ki vodi do pozitivnih sprememb tudi v industriji in širši družbi.

Raziskovanje na področju kriptografije je v sodobnem svetu izjemno pomembno. Izmenjava in hranjenje informacij sta namreč ključnega pomena, saj kriptografske kode varujejo informacije pred nepooblaščenimi dostopi, spremembami in drugimi zlorabami, zaradi česar je uporaba kriptografije v ekonomiji in industriji bistvena tako na državnem kot na mednarodnem nivoju.

Spomnimo, da so naši kriptografi decembra lani poskrbeli za pomemben dosežek: na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) so pridobili nov raziskovalni program »Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij«, ki ga vodi predstojnik centra prof. dr. Enes Pasalic. Več informacij o programu najdete na tej povezavi.

Dr. Samirju Hodžiću želimo uspešno raziskovanje na Danskem!