Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 9. junij 2022 Konferenca ALTNLP se je uspešno zaključila

Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit) je v sredo, 8. junija 2022, uspešno zaključila z gostovanjem konference ALTNLP (The international conference on agglutinative language technologies as a challenge of natural language processing).

Dvodnevno konferenco je soorganiziral Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT s partnerskima institucijama Državna univerza Urgench (Urgench State University) in Univerza Baskije (Universidad del Pais Vasco, Basque Center for Language Technology – HITZ).

Z uvodnim nagovorom sta konferenco odprla izr. prof. dr. Jernej Vičič in doc. dr. Branko Kavšek, organizatorja in predstavnika oddelka DIST UP Famnit. Vse udeležence sta, z nagovorom in dobrodošlico, pozdravila tudi prof. dr. Štefko Miklavič, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem in prof. dr. Eneko Agirre, direktor centra HITZ.

ALTNLP združuje raziskovalce s področja lingvistike, jezikovnih tehnologij in strojnega učenja na področju aglutinativnih in morfološko bogatih jezikov. Letošnja izvedba konference je potekala virtualno in je združila strokovnjake iz kar 12 držav. Predstavili so svoja zadnja odkritja na področjih in navezovali stike za možna nadaljnja sodelovanja v raziskovalnih projektih.

Več informacij o konferenci je dostopnih tukaj.