Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 22. julij 2019 Bojan Mohar napovedal javno predavanje na 8ECM!

   

 

Z veseljem sporočamo, da je slovenski matematik Bojan Mohar napovedal javno predavanje na 8. Evropskem kongresu matematike!

 

Bojan Mohar je slovenski matematik, čigar področja raziskovanja vključujejo algebrsko, strukturno in topološko teorijo grafov ter računalništvo. Doktoriral je leta 1986 na Univerzi v Ljubljani pod mentorstvom Tomaža Pisanskega.

Je soavtor vplivne monografije o topološki teoriji grafov - Graphs on Surface, ki sta jo z Carstenom Thomassenom izdala leta 2001. Leta 2010 je prejel Eulerjevo medaljo za prispevke h kombinatornim raziskavam, ki je utemeljena takole: »Izjemno raziskovanje v obdobju treh desetletij uvršča Bojana Moharja med najpomembnejše svetovne diskretne matematike. Njegovi globoki in pomembni prispevki so dramatično izboljšali naše razumevanje strukturnih lastnosti grafov. Njegov opus med drugim obsega topološko teorijo grafov, grafovske minorje, neskončne grafe, spektralno teorijo grafov, algebraično teorijo grafov in računsko geometrijo.«

Leta 2018 je prejel še nagrado »John L. Synge Award«, ki ga Kanadsko kraljevo združenje podeljuje za izjemne raziskave in štipendijo SIAM za prispevke na področju teorije grafov in računalništva, zlasti strukturne, topološke in algebrske teorije grafov.

Republika Slovenija je počastila profesorja Moharja z dvema nagradama za znanstveno odličnost: nagrado Borisa Kidriča (1990), za svoje delo v Kanadi pa je bil imenovan za ambasadorja znanosti Republike Slovenije (2009).

Bojan Mohar je redni profesor na dveh univerzah - University Simon Fraser, Vancouver, Kanada ter na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Je tudi član Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko (IMFM).

 

Veselimo se, da bomo profesorja Moharja pozdravili na 8. Evropskem kongresu matematike v Portorožu!


Vabljeni k spremljanju spletne strani https://www.8ecm.si/, kjer bomo objavljali tekoče novice s priprav na 8ECM!

(Foto: Simon Fraser University)

 

Viri:

https://sinews.siam.org/Details-Page/siam-announces-class-of-2018-fellows

http://the-ica.org/

http://www.chairs-chaires.gc.ca/chairholders-titulaires/profile-eng.aspx?profileID=1734

https://en.wikipedia.org/wiki/John_L._Synge_Award