Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 17. oktober 2012 Vabilo na Famnitove izlete v matematično vesolje 2012/13

 

 

FAMNITOVI IZLETI V MATEMATIČNO VESOLJE 2012/13

Spoštovani,

četrti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje, v obliki krajših zaključenih celot, prinaša predstavitev zanimivih matematičnih problemov, dela raziskovalcev in uporabe matematike na različnih področjih znanosti in tehnologije. Predavanja so primerna za širšo javnost in dijake srednjih šol.

Drugo predavanje cikla, dr. Branka Kavška z naslovom Kako računalnik naučimo igrati »4 v vrsto«? bo potekalo

v sredo 24. oktobra 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

(vir:www.kakadu.si)

Na predavanju se bomo posvetili igri "4 v vrsto", zelo poznani igri za dva igralca, ki je postala popularna v 80-ih letih prejšnjega stoletja. Danes poznamo veliko najrazličnejših izvedb te igre, od takšnih, ki jih lahko "držimo v rokah", pa vse do različic za tablične računalnike. Prav tem računalniškim izvedbam bomo posvetili posebno pozornost. Računalniki nam omogočajo, da enega ali pa kar oba igralca nadomestimo z računalnikom.

Izlet nas bo najprej popeljal skozi zgodovino igre "4 v vrsto", spoznali bomo pravila igre, ogledali si bomo nekaj zmagovalnih strategij, te strategije bomo zapisali v matematični jezik in na koncu vse skupaj predstavili kot računalniški program. Poleg načina igranja s strategijo si bomo ogledali tudi način igranja z učenjem, kjer se računalnik (prav tako kot to počne človek) uči igranja igre tako, da igro igra. Tu se bomo spoznali s področjem umetne inteligence in si pogledali, kako lahko dejansko računalnik naučimo igrati igro "4 v vrsto".

Dr. Branko Kavšek je diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Po opravljeni diplomi se je leta 1999 kot mladi raziskovalec zaposlil na Institutu Jožef Stefan, odseku za inteligentne sisteme, kjer je začel preučevati inteligentne sisteme in se spoznavati s postopki strojnega učenja. Leta 2002 je magistriral ter leta 2004 doktoriral iz področja strojnega učenja. Po doktoratu se je preselil v Koper in se zaposlil na Univerzi na Primorskem.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

doc. dr. Martin Milanič,
koordinator cikla     

doc. dr. Klavdija Kutnar,
dekanja UP FAMNIT