Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 30. junij 2023 Študentka programa Varstvena biologija svoje delo uspešno predstavila na mednarodni konferenci “Knowledge to Health - SANUS 2023”

Teodora Dalmacija, študentka dodiplomskega študijskega programa Varstvena biologija na UP FAMNIT, se je med 23. in 24. junijem 2023, udeležila mednarodne konference "Knowledge to Health - SANUS 2023", v Bosni in Hercegovini, kjer je predstavila svoje raziskovalno delo z naslovom Traditional use of Cannabis Sativa L. in the Balkans."

Študentka je v sklopu obiska predstavila analizo razpoložljivih podatkov uporabe konoplje na Balkanskem polotoku v preteklosti. Rezultati so namreč pokazali, da so se učinkovine konoplje uporabljale predvsem za proizvodnjo vlaken za medicinske namene in tudi prehransko uporabo, kjer so najpogosteje uporabljali semena, stebla in vlakna. Svojo celotno izkušnjo pa je povzela kot zelo uspešno. “Veseli me da sem bila del še ene mednarodne konference in na ta način predstavila tudi svoje delo in svojo fakulteto”, je dodala.

Konoplja je ena najbolj vsestranskih rastlinskih vrst glede na uporabo rastline, ljudje pa jo zaradi njenih številnih zdravilnih lastnosti uporabljajo že tisočletja. Danes se namreč številne študije pri konoplji osredotočajo le na medicinsko uporabo, kjer se zanemari pravzaprav številne druge učinkovine, ki služijo za primer v tekstilni ali prehrambeni industriji. Čeprav se razvijajo nove uporabe te rastline, pa tradicionalna vloga rastline počasi izginja. 

Vse to je bil del večjega projekta WECANN, kjer raziskujejo njeno večnamensko uporabo. Za dosego cilja so v sklopu projekta vzpostavili bazo podatkov CANNUSE, ki služi vsem, ki jih zanima uporaba konoplje. V bazi je namreč vključenih več kot 2.300 vnosov iz 649 publikacij, povezanih z medicinsko, prehrambeno, vlakninsko in drugo uporabo konoplje iz različnih geografskih območij in kultur po svetu.