Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 25. april 2023 Naravoslovni dan OŠ Dante Alighieri Izola

V ponedeljek, 24. aprila 2023, je v Livadah v objektu 1.0., potekal naravoslovni dan za osnovnošolce OŠ Dante Alighieri Izola. Dan so posvetili dnevu Zemlje, zato sta Oddelek za aplikativno naravoslovje in Oddelek za biodiverziteto pripravila poučne vsebine o naravoslovnih vedah.

Po toplem sprejemu predavateljev so se osnovnošolci, 7. 8. in 9. razreda, razporedili v tri različne skupine in pričeli z dnevom polnih zanimivih in poučnih vsebin.

V sklopu delavnic so spoznali področje genetike in njen pomen pri proučevanju rastlin, doc. dr. Matjaž Hladnik z Oddelka za aplikativno naravoslovje pa je poleg zanimive vsebine učence navdušil z zanimivim poskusom ekstrakcije DNA iz jagod. 

    

    

Poleg tega so učenci v sklopu delavnic spoznavali raznolikost in barvitost sredozemskega prostora, ta se namreč uvršča med najstarejše ekosisteme in omogoča pridelavo kakovostne mediteranske prehrane. V tokratni delavnici je doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje popeljala svojo skupino v svet aromatičnih rastlin, kjer so preučevali genetske značilnosti sredozemskih kulturnih rastlin ter spoznali delo v genetskem laboratoriju. Skupaj so se poučili o dragocenih aromatičnih rastlinah, pod katere spada tudi rožmarin, iz katerega so naredili hidrolat in eterično olje.

    

    

Raziskovalka Minja Krstič z Oddelka za biodiverziteto pa je za svojo skupino pripravila zanimivo predavanje in delavnico o prostoživečih živalih v Sloveniji. Osnovnošolci pa so se s pomočjo naprave Biotracker odpravili v iskanje mladiča evropske srne.