Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 14. julij 2023 Dr. Blas Fernández je prejel mednarodno nagrado Stefana Banacha 2023

Mladi doktorji matematike iz Albanije, Belorusije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Črne gore, Estonije, Hrvaške, Kosova, Latvije, Litve, Madžarske, Moldavije, Poljske, Romunije, Severne Makedonije Slovaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine so sodelovali na letošnjem tekmovanju za mednarodno nagrado Stefana Banacha. Nagrado je prejel Dr. Blas Fernández z Oddelka za matematiko UP FAMNIT.

Spodbujanje matematike in zagotavljanje finančne podpore najbolj nadarjenim mladim raziskovalcem iz Srednje in Vzhodne Evrope je glavni cilj mednarodnega tekmovanja za doktorsko disertacijo na področju matematičnih znanosti za nagrado Stefana Banacha, ki ga organizira Poljsko matematično društvo (Polskie Towarzystwo Matematyczne–PTM).

Doktorsko disertacijo z naslovom »On certain problems related to Terwilliger algebras and distance-balanced graphs« je dr. Fernández 1. februarja 2023 zagovarjal pod mentorstvom prof. Štefka Miklaviča in somentorstvom izr. prof. Ademirja Hujdurovića. Prispevek dr. Fernándeza se opira na razlago nekaterih lastnosti Terwilligerjevih algeber preko njihovih kombinatoričnih lastnosti in sam prof. Terwilliger meni, da so rezultati prispevka zelo izvirni. Celotna disertacija je na voljo tukaj.

»Ponosen in vesel sem, da sem prejel mednarodno priznanje kolegov matematikov za moje raziskave Terwilligerjevih algeber in razdaljno uravnoteženih grafov, ki sem jih opravil med doktorskim študijem pod vodstvom Štefka Miklaviča in Ademirja Hujdurovića. Hvaležen sem profesorjem in sodelavcem UP FAMNIT, ki so mi vsa ta leta stali ob strani. Brez njihove neomajne podpore ta dosežek ne bi bil mogoč,« je dejal dr. Fernández.

Več o nagradi je na voljo tukaj.

Dr. Fernándezu iskreno čestitamo in mu želimo še veliko nadaljnjih uspehov!


dr. Blas Fernández


prof. Štefko Miklavič, 
dr. Blas Fernández in izr. prof. Ademir Hujdurović (z leve proti desni)