Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 15. marec 2013 Vabljeni na zaključno predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Spoštovani,

Pred nami je šesto, zaključno predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju z naslovom Kako vsemogočen je vsemogočni računalnik?, ki bo potekalo

v petek, 22. marca 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

se bomo spomnili stote obletnico rojstva očeta računalništva in informatike Alana Turinga (1912-1954), ki smo jo obeležili leta 2012. Spoznali bomo nekaj rezultatov njegovega dela, ki močno vplivajo na naše pristope k reševanju povsem praktičnih problemov. Ob tem bomo srečali pojem modela računanja ter ugotavljali, kakšne probleme je računalnik pravzaprav sposoben rešiti. Med drugimi bomo spoznali probleme kot je, kako si čim hitreje ogledati mestne znamenitosti ali kako učinkovito sestaviti šolski urnik. Ob zaključku bomo trli najtrši oreh, ki ga je opisal nemški matematik David Hilbert leta 1928 in je znan pod imenom Entscheidungsproblem (Odločitveni problem).

Predavanje bo potekalo v okviru Tedna Univerze na Primorskem.

O predavatelju: Dr. Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem in na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

doc. dr. Martin Milanič
koordinator cikla

doc. dr. Klavdija Kutnar
dekanja UP FAMNIT