Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 15. marec 2024 Königsberg: A Hidden Key to Graph Theory's Door: Vabljeni k ogledu 3. posnetka Famnitovih izletov v matematično vesolje

Tretje predavanje letošnjega cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje z naslovom Königsberg: A Hidden Key to Graph Theory's Door, je izvedel Dr. Blas Fernandez, z Oddelka za matematiko UP FAMNIT. Predavanje je potekalo v živo in prek videokonferenčne povezave ZOOM. 

             

Königsberg, danes eno izmed najbolj prepoznanih mest v matematiki, je zaradi svoje zanimive lege pritegnilo prebivalce, ki so si zastavili preprosto vprašanje: 'Ali je mogoče prečkati vse mostove mesta, ne da bi se pri tem vračali po isti poti?' To na prvi pogled preprosto vprašanje je kasneje izzvalo misli radovednih matematikov in oblikovalo bistvo teorije grafov. Skozi predavanje je predavatelj predstavil skrivnostno vlogo Königsberga, ki je odklenil vrata v neverjeten svet teorije grafov. Predavatelj je razkril bistvene ideje grafov - vizualnih predstavitev medsebojno povezanih vozlišč - in se poglobil v njihovo široko uporabnost pri reševanju najrazličnejših problemov. 

O predavatelju: 

Dr. Blas Fernandez, rojen leta 1992 v mestu Alberti, Buenos Aires, Argentina, je leta 2018 končal magistrski študij matematike na Nacionalni univerzi v La Plati. Pred zagovorom magistrske naloge je v okviru Erasmus programa gostoval na Univerzi na Primorskem. Z začetkom študijskega leta 2018/2019 se je Blas Fernandez vpisal na doktorski študij matematike na Univerzi na Primorskem, in od takrat naredil izjemen napredek na področju algebraične kombinatorike. Je avtor dvanajstih visokokakovostnih člankov, na mednarodnih konferencah in raziskovalnih seminarjih pa je predstavil več rezultatov iz svoje doktorske disertacije. 

Vabljeni k ogledu!