Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 12. december 2023 Vabljeni k ogledu 2. posnetka Famnitovih bioloških večerov 2023/24

Drugo predavanje letošnjega cikla Famnitovih bioloških večerov z naslovom “Circularity of biobased, biodegradable, and non-degradable plastics,” je izvedel  Dorian Vodopia. Predavanje je potekalo preko vidokonferenčne povezave ZOOM.

             

Drugo letošnje predavanje je zajemalo več raziskovalnih področij z uvodno predstavitvijo onesnaževanja morskega okolja z makroplastiko, kjer je predavatelj obravnaval materialne tokove/učinke zapuščene, izgubljene in odvržene ribiške opreme - ALDFG ter trenutne strategije za njeno obvladovanje. V nadaljevanju se je predavatelj dotaknil ocene življenjskega cikla (LCA) in poudaril obstoječe raziskovalne vrzeli, skozi modeliranje ocene učinka življenjskega cikla (LCIA) pa predstavil vpliv ribolova na morske ekosisteme in biotsko raznovrstnost. Predstavljen je bil tudi pregled projekta SFI DSolve in najnovejši razvoji na raziskovalnem področju: 5: Circularity of biobased, biodegradable, and non-degradable plastics - vključno z operacijo pridobivanja rib ALDFG v sodelovanju z norveškim direktoratom za ribištvo.

O predavatelju: Dorian Vodopiva, rojen 5. marca 1996, v Rijeki na Hrvaškem, je leta 2017 diplomiral iz morskih znanosti na Univerzi Juraj Dobrila v Puli na Hrvaškem. Študij je nadaljeval na UP FAMNIT, kjer je leta 2020 magistriral z nalogo "Embryotoxicity and oxidative stress in the sea urchin P. lividus after co-exposure to PMMA microparticles and NSAID indomethacin." Leto kasneje se je zaposlil kot projektant v Laboratoriju za morsko nanotehnologijo in biotehnologijo na Centru za morske raziskave v Rovinju na Inštitutu Ruđer Bošković na Hrvaškem. Danes svoje znanje poglablja na Univerzi UiT - Arktični univerzi Norveške, na Norveški fakulteti za ribiške znanosti, kjer kot doktorski študent deluje v skupini za raziskovanje HARVEST, v okviru raziskovalnega področja projekta 5 DSolve. Za doktorsko delo obravnava temo z naslovom: "Inclusion of ghost fishing and its effects on ecosystems and biodiversity in life cycle impact assessment (LCIA)."

Vabljeni k ogledu!


Naslednji dogodek bo v torek, 19. decembra 2023, ob 19.00, preko aplikacije ZOOM. Anna Gasperl bo izvedla predavanje z naslovom »To be stressed or not to be stressed – Antioxidants for plants and humans.«
Več info. > TUKAJ