Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 2. februar 2015 UP kot vodilni partner pridobila nepovratna sredstva EU za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020

V petek, 30. januarja je Evropska komisija objavila seznam projektov, ki bodo financirani z nepovratnimi sredstvi v okviru novega mehanizma Teaming.

Med 169 prijavljenimi projekti je bilo 31 izbranih. Dva od teh sta slovenska, enega od njiju vodi Univerza na Primorskem kot vodilni partner za raziskovalno in inovacijsko odličnost v okviru programa OBZORJE 2020 na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja.

V povezavi z inštitutom »Fraunhofer Institute for Wood Research – Wilhelm-Klauditz-Institut«, ki bo v projektu deloval kot mentorska institucija je UP, je UP, skupaj s še sedmimi slovenskimi partnerji na razpis prijavila projekt »Renewable materials and healthy environments research and innovation centre of excellence (InnoRenew CoE)«.
Namen projekta je vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja ter z njegovim delovanjem omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva. Izkoriščujoč raznoliko znanje in veščine partnerjev konzorcija ter partnerstvo z mentorskim inštitutom Fraunhofer WKI bo InnoRenew CoE razvijal nova, pametna, trajnostna in moderna bivalna okolja, primerna za vse generacije.

Vodja projekta, doc. dr. Andreja Kutnar, vodja Oddelka za tehnologijo na Inštitutu Andrej Marušič in visokošolska učitelja na UP FAMNIT, je ob novici povedala: »Zelo smo veseli priznanja, ki smo ga danes dobili od Evropske Komisije, saj so nam s tem potrdili, da se na pravi način ukvarjamo z raziskavami, razvojem in inovacijami na področju, ki je ključnega pomena za Evropo in svet. Ponovno smo dobili potrditev, da je usmeritev k vrhunskem delu v odprtem sodelovanju in hkrati tekmovanju z najboljšimi v Evropi in svetu edina, ki nam omogoča preživetje in razvoj. Zato se zahvaljujem sodelavcem ter vodstvu Univerze na Primorskem, ki še posebej sedaj, pod vodstvom rektorja, prof. dr. Dragana Marušiča, takšno naravnanost izrazito podpira. Zahvaljujem se vsem sodelujočim inštitucijam, ministrstvom Republike Slovenije za izkazano podporo (še posebej Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport), ter Stalnemu predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji. Veseli me, da nam bo odobreni projekt omogočil pripravo vrhunskega centra odličnosti. Želimo si, da bi uspeli tudi v drugi fazi razpisa in s tem pomagali slovenski znanosti ter industriji s področja obnovljivih virov in trajnostnega gradbeništva (in drugim) do preboja na svetovni vrh.«.

Več o tem pomembnem raziskovalnem uspehu Univerze na Primorskem si lahko preberete tukaj.

Iskrene čestitke našim raziskovalcem!