Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 14. julij 2021 UP FAMNIT ponovno gosti vrhunske raziskovalce s področja teorije grafov

Prof. dr. Daniel Kráľ je znova obiskal Univerzo na Primorskem, tudi tokrat v sklopu raziskovalnega dela na področju teorije grafov, kjer raziskovalno sodeluje z doc. dr. Matjažem Krncem (UP FAMNIT).

Prof. Kráľ, priznan strokovnjak s področja teorije grafov, prihaja s Fakultete za informatiko Masarykove Univerze v Brnu, kjer je med drugim inavguralni prejemnik novoustanovljene profesure Donalda Ervina Knutha. Je vodja Laboratorija za diskretne metode in algoritme (Laboratory of Discrete Methods and Algorithms - DIMEA) ter častni profesor Univerze v Warwicku, kjer je bil povezan njenim raziskovalnim centrom (Centre for Discrete Mathematics and its Applications – DIMAP).

Leta 2010 je za projekt CCOSA (Classes of Combinatorial Objects – from Structure to Algorithms) prejel ERC Starting Grant, leta 2015 pa še ERC Consolidator grant za projekt LADIST (Large Discrete Structures). Trenutno je tudi urednik prestižnih revij Advances in Combinatorics in SIAM Journal on Discrete Mathematics.

Prof. Kráľ je UP FAMNIT obiskal že lani julija, tudi tokrat ga spremljajo njegovi doktorski ter postdoktorski študenti - Jake Cooper, Martin Kurečka, dr. Frederik Garbe ter dr. Samuel Mohr. Skupaj z doc. dr. Krncem nadaljujejo že utečeno delo na področju teorije grafov, njihove aktualne znanstvene rezultate pa je v svojem Abelovem predavanju izpostavil tudi László Lovász, letošnji Abelov nagrajenec, ki je predaval na nedavnem 8. Evropskem kongresu matematike.

Goste so danes sprejeli tudi rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar, dekan UP FAMNIT, izr. prof. Ademir Hujdurović, ter prof. dr. Dragan Marušič, ki so z gosti razpravljali o delu raziskovalcev na oddelkih za matematiko obeh univerz ter o priložnostih in izzivih, povezanih s prijavami ERC projektov.

Rektorica Univerze na Primorskem je dodatno izrazila navdušenje nad dosedanjim odličnim delom raziskovalne skupine ter poudarila pomembnost nadaljnje krepitve mednarodnega sodelovanja.