Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. december 2023 UP FAMNIT del mednarodnega kongresa »Šport skozi oči psihologije«

Med 14. in 15. decembrom 2023 je pod pokroviteljstvom Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ) v Kristalni palači (BTC Ljubljana) potekal mednarodni kongres z naslovom »Šport skozi oči psihologije«.  

Na kongresu so predavali izkušeni tuji in domači strokovnjaki s področja športne psihologije, rdeča nit celotnega seminarja pa so bili različni psihološki vidiki v športu. V dvodnevnem programu, so se predavatelji osredotočili predvsem na ustvarjanje varnega okolja za športnike, vidike duševnega zdravja in vlogo psihologije med mladimi športniki in športnicami. 

Program je bil razdeljen v dva dela, in sicer v Delavnice za psihologe, ki je bil namenjen psihologom in Kongresnim delom, ki je bil namenjen trenerjem, pedagogom, športnikom in ostalim delavcem v športu. 

V sklopu kongresa je svojo delavnico z naslovom »Vaje čuječnosti« skupaj s Tino Jeromen vodila doc. dr. Maja Smrdu z Oddelka za psihologijo na UP FAMNIT, sicer tudi članica Organizacijskega odbora kongresa.  V zadnjem delu kongresa, pa je doc. dr. Maja Smrdu izvedla predavanje z naslovom »Zlorabe v slovenskem športu«. 

V organizacijo in izvedbo dogodka so bili vključeni Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Sekcija za psihologijo športa Društva psihologov Slovenije in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani


V istem tednu, 13. 12. 2023, so Fakulteto za vede o zdravju (UP FVZ) obiskali vidni predstavniki športnih organizacij, in sicer  g. Gregor Rankel, podsekretar na Direktoratu za šport, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, g. Peter Lević, vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja na Inšpektoratu Republike Slovenije za šport in dr. Uroš Mohorič, direktor sektorja za šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije - Združenju športnih zvez. 

                   

Dogodek je bil namenjen posredovanju znanja o formalni ureditvi športa v RS, predstavitev nalog ter usmeritev posameznih institucij s področja športa, predvsem pa omogočiti študentom poglobljeno razpravo s predstavniki omenjenih organizacij. 

Predstavnika organizatorjev sta bila doc. dr. Maja Smrdu, UP FAMNIT, nosilka predmeta Športna psihologija  ter doc. dr. Matej Plevnik, UP FVZ, prodekan za kakovost za področje kineziologije.