Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 25. april 2016 Tudi 6. Famnitov matematični dan navdušil osnovnošolce

V petek, 22. aprila 2016, je na Famnitu potekal 6. matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu štirih učiteljic matematike nas je obiskalo približno 50 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Sostro, OŠ Kašelj, OŠ Oskarja Kovačiča in OŠ Jožeta Moškriča. Dogajanje je z uvodnim nagovorom otvorila dekanja fakultete izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, osrednji del pa so predstavljale delavnice in predavanja.

Na prvi delavnici so mladi matematični navdušenci pod vodstvom Nastje Cepak, doktorske študentke matematike na UP FAMNIT in mlade raziskovalke na UP IAM, ugotavljali, kako matematično kompleksna in dovršena je Rubikova kocka. Na predavanju z naslovom Skrivnostna sporočila je doc. dr. Ademir Hujdurović udeležence popeljal skozi nekatere zgodovinske in sodobne pristope kriptografije. Po odmoru za kosilo pa so se udeleženci podali še v matematično-finančne vode, saj jim je mag. Rado Pezdir predstavil različne matematične strategije, povezane z borznimi peripetijami.

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še pet tovrstnih srečanj, na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednje izvedbe dogodka so predvidene za marec in april 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!