Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 25. februar 2022 Tilen Genov prejemnik priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Slovenska znanstvena fundacija je razglasila letošnje prejemnike nagrad Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki jih podeljuje od leta 2003. Med njimi je tudi asist. Tilen Genov z Oddelka za biodiverziteto na UP FAMNIT.


Tilen Genov

Kot začetnik znanstvenega raziskovanja in preučevanja morskih sesalcev v Sloveniji, je Tilen Genov tudi ustanovitelj in predsednik društva Morigenos, njegovo delovanje pa vodi in usmerja že dve desetletji.

Morigenos, slovensko društvo za morske sesalce, je neodvisna in neprofitna strokovna nevladna organizacija, ki združuje znanstveno raziskovanje, monitoring, izobraževanje, ozaveščanje javnosti, razvoj kadrov in upravljanje z naravnimi viri, za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.

Znanstvene objave društva Morigenos so pomemben prispevek k znanosti o morskih sesalcih na mednarodni ravni, člani društva pa sodelujejo v raziskovalnih projektih in organizacijah v različnih delih sveta, med drugim v Evropskem združenju za kite in delfine. Poleg tega je društvo Morigenos edina slovenska organizacija s statusom partnerske organizacije mednarodnemu sporazumu ACCOBAMS (Sporazum o ohranjanju kitov in delfinov Črnega morja, Sredozemskega morja in sosednjega atlantskega območja), katerega podpisnica je tudi Republika Slovenija.

   

Čeprav začetki njegovega raziskovanja niso bili enostavni, je Tilen Genov pomembno prispeval k ozaveščanju in izobraževanju širše javnosti o tej tematiki. »Začelo se je z veliko mero radovednosti. Pri tem pa veliko dvoma in nejevere s strani drugih, tudi stroke. Nobenega financiranja, nobene resne podpore, nihče takrat ni verjel, da se s tem nekdo v Sloveniji lahko resno ukvarja in zadevo razvija, sploh pa ne neki 'mulc' (takrat sem bil še gimnazijec). Začelo se je dobesedno tako, da sem se z vlakom ali na avtoštop odpravil na obalo, opremljen zgolj z dedkovim daljnogledom. Spal sem v hostlih ali celo na barkah nekaterih ljudi, ki so mi stopili naproti. Dolge ure strmenja v morje z različnih hribov ter občasni izhod na morje s kakšnim ribičem ali posamezniki, ki so v tem videli nekaj dobrega. Spominjam se tega, kako so se mi ljudje smejali ob tem, ko sem jim povedal, da skušamo preučevati delfine pri nas. Splošna percepcija je bila, da teh živali pri nas ni oz. da se pojavljajo občasno,« je nagrajenec povedal v intervjuju za Regional Obala.

Ob prejemu priznanja je izpostavil pomembnost prispevka novih znanstvenih spoznanj na globalnem nivoju: »Na primer, časovno ločevanje socialnih skupin delfinov, ki smo ga opisali prav pri nas, je edinstveno na svetovnem nivoju. Prav tako smo razvili novo metodo identifikacije delfinov po obrazih, kar prav tako predstavlja novost na svetovnem nivoju.«

Celoten intervju je objavljen tukaj.

Iskrene čestitke!