Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 14. marec 2024 Teden možganov – "Greva na samo"

Kako okrepiti intimnost v partnerskih odnosih? Ali je spolna vzgoja v osnovni šoli dovolj, da bi razumeli spolnost v celoti? Na ta in še mnoga druga vprašanja smo skupaj s strokovnjaki z različnih področij razpravljali na letošnjem Tednu možganov na UP FAMNIT.

Teden možganov, ki je letos nosil naslov "Greva na samo", je mednarodna akcija, ki poteka vsako leto v tretjem tednu marca. V tem času po Sloveniji potekajo različni izobraževalni dogodki, katerih namen je ozaveščanje laične in strokovne javnosti o najnovejših dognanjih na področju raziskovanja človeških možganov in živčevja. Pod okriljem Slovenskega društva za nevroznanost, SiNAPSA, se organizirajo raznolika predavanja, delavnice za mlajše in starejše, okrogle mize ter filmski večeri s diskusijami.

Sklop dogodkov so organizirale študentke biopsihologije in psihologije v sodelovanju s Društvom študentov biopsihologije tudi v Kopru. Poleg osrednjih dogodkov v Ljubljani je Teden možganov potekal v Kopru od torka, 12. marca, do petka, 15. marca.

Leila Winkler in Larisa Lara Pohorec, obe diplomantki Biopsihologije na UP FAMNIT, sta bili koordinatorici skupine, ki je organizirala dogodke na UP FAMNIT. Pri pripravi dogodkov so aktivno sodelovali študentje biopsihologije, psihologije ter mladi zaposleni na UP FAMNIT.

Rdeča nit letošnjih dogodkov so bile teme, ki so se dotikale spolnosti, intimnosti in erotike. Na predavanjih so udeleženci med drugim pridobili vpogled v zasvojenost s spletno pornografijo ter kako nam pri obvladovanju težav lahko pomaga čuječnost. Poleg tega so bile razjasnjeni nekateri miti, ki so se pojavili zaradi pomanjkljive spolne vzgoje doma in v šolah.

Več informacij je na voljo na spletni strani Tedna možganov.