Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 5. september 2013 Seminar MARA

V ponedeljek, 9. septembra 2013, bo ob 16.00  uri v prostorih Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem, Glagoljaška 8, Koper predavanje v okviru skupnega SEMINARJA ZA MATEMATIČNE IN RAČUNALNIŠKE ZNANOSTI Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, Oddelka za matematiko in Oddelka za Informacijske znanosti in tehnologije UP IAM, Oddelka za matematiko in računalništvo UP PEF ter Oddelkov za matematiko in teoretično računalništvo IMFM.

RAČUNALNIŠKI SEMINAR

Prostor: FAMNIT-1-RU1 ob 16:00

Predavatelj: Jasna Lenar

Naslov: Paralelizacija EM algoritma pri učenju GMM modelov

Povzetek:
Na področju govornih tehnologij se za učenje GMM modelov uporablja EM algoritem. Za dobro določanje GMM modelov je potrebno imeti velike količine podatkov, saj le tako lahko določimo reprezentativne modele govora.  Zaradi večjih količin podatkov pa je tudi postopek določanja parametrov GMM modelov v praksi časovno potraten. Zato smo poskušali razviti zaporedni algoritem EM v vzporedno različico. EM postopek ni enostavno paralelizabilen, saj je iterativen, pri čemer v vsaki iteraciji potrebujemo vse vhodne podatke.
V našem primeru smo razvili paralelno verzijo algoritma in jo implementirali v programskem jeziku C z uporabo knjižnice MPI. Na superračunalniku Arctur-1 smo testirali pohitritev in skaliranje na generirani bazi podatkov.
Predstavljeni bosta obe različici algoritma, nekaj podrobnosti implementacije, ter rezultati meritev.

Vabljeni!