Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 10. oktober 2016 Prof. dr. Tomaž Pisanski prejemnik nagrade "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo

Danes, 10. oktobra 2016, je na otvoritveni slovesnosti 19. Mednarodne multikonference Informacijska družba – IS 2016, ki jo organizira Odsek za inteligentne sisteme, Institut Jožef Stefan, dr. Tomaž Pisanski prejel nagrado "Donald Michie and Alan Turing" za življenjsko delo.

Prof. dr. Tomaž Pisanski je redni profesor diskretne in računalniške matematike in predstojnik Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT, deluje pa tudi na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko in na Fakulteti za matematiko in fiziko UL. Je vrhunski strokovnjak na presečnem področju med teoretičnim računalništvom in diskretno matematiko, ki svoje raziskovalno delo širi tudi na področje naravoslovja. Prof. Pisanski je tudi eden od pionirjev topološke teorije grafov ter začetnik svetovno znane slovenske šole teorije grafov. Njegova bibliografija je izjemno obsežna – samo v sistemu COBISS najdemo 800 zapisov, od tega skoraj 500 zapisov izvirnih znanstvenih prispevkov bodisi v revijah bodisi na konferencah, poleg tega pa informacijski sistem SICRIS navaja skoraj 1.000 čistih citatov, kar ga postavlja v sam vrh slovenskih strokovnjakov na področju računalništva in informatike.

Dr. Pisanski je ob študiju tehnične matematike v Ljubljani, kjer je zaključil vse tri stopnje študija, opravil še magisterij iz računalništva na Pennsylvania State University (ZDA). Predaval je v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Italiji, ZDA, Kanadi in Novi Zelandiji, bil je mentor 15 doktorandom in ima prek 70 doktorskih potomcev. Je član Inženirske Akademije Slovenije, Mednarodne akademije za matematično kemijo ter Academia Europaea. Bil je predsednik Sveta za znanost in predsednik Sveta za visoko šolstvo. Je dobitnik bronaste medalje mednarodne matematične olimpijade srednješolcev, je častni član Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, prejemnik Srebrnega reda za zasluge, dvakratni prejemnik Kidričevega priznanja ter prejemnik Zoisove nagrade za vrhunske dosežke.

Prof. Pisanski je soavtor knjige o konfiguracijah, ki je izšla pri založbi Springer. Je tudi eden od ustanovnih in glavnih urednikov revije Ars Mathematica Contemporanea, prve in edine slovenske znanstvene revije, ki je pri na indeksu citiranja ISI za leto 2015 v prvi četrtini po faktorju vpliva. Ob tem je tudi predsednik organizacijskega odbora 8. Evropskega matematičnega kongresa, ki bo leta 2020 v Portorožu.

Multikonferenca Informacijska družba je ena vodilnih srednjeevropskih konferenc, ki združuje znanstvenike z različnih raziskovalnih področij, povezanih z informacijsko družbo. Od leta 2012 se na konferenci podeli nagrada za življenjske dosežke v čast Donalda Michija in Alana Turinga.

Alan Mathison Turing (1912–1954) je bil britanski matematik in kriptograf. Leta 1936 je definiral princip enega najpomembnejših izumov v človeški zgodovini, ki mu pravimo Turingov stroj. V obdobju 1932–1942 se je ukvarjal z razvozlavanjem šifer Enigme, nemške šifrirne naprave. Njegov članek, ki ga je objavil leta 1950, velja za začetek znanosti o umetni inteligenci. Svoje življenje je tragično končal leta 1954, njegov sodelavec biolog Donald Michie (1923–2007) pa je bil častni član Inštituta Jožef Stefan in dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Leta 2009 je britanska vlada Alana Turinga rehabilitirala in se opravičila za nesprejemljivo ravnanje z njim zaradi njegove istospolne usmerjenosti.