Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 5. marec 2024 Prof. Ademir Hujdurović prejel Kalmanovo gostujočo štipendijo Univerze v Aucklandu

Prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT, je prejel Kalmanovo gostujočo štipendijo (the Kalman Visiting Fellowship) Univerze v Aucklandu. Ta štipendija je poimenovana po Johnu Kalmanu, ki je bil od leta 1964 do 1993 profesor matematike na Univerzi v Aucklandu in vodilni promotor novozelandske matematike. Gostovanje je podprto z donacijo dobrodelnega sklada Margaret in Johna Kalman.

Ta štipendija se vsako leto podeli akademikom na začetku kariere, da jim omogoči obisk Univerze v Aucklandu za nekaj tednov. Kalmanov gostujoči sodelavec je član fakultete druge univerze. Namen projekta je omogočiti uspešnim matematikom obisk Univerze v Aucklandu in sodelovanje v intelektualnem življenju univerze. Gostujoči sodelavci sodelujejo in prispevajo k raziskovalni dejavnosti, vodijo seminarje in sodelujejo v neformalnih razpravah o raziskovalnih temah z osebjem in študenti Oddelka za matematiko (in drugih oddelkov znotraj Fakultete za naravoslovje in univerze, kot je primerno).

V okviru štipendije je dekan UP FAMNIT letos februarja obiskal Univerzo v Aucklandu in izpeljal seminar z naslovom "The Erd˝os-Ko-Rado property of transitive permutation groups".

Prof. dr. Ademir Hujdurović in izr. prof. dr. György Kiss z Oddelka za matematiko UP FAMNIT sta se udeležila tudi konference Symmetries of Discrete Objects (SODO 2024 Auckland) na Univerzi v Aucklandu, ki je potekala od 12. do 16. februarja. Prispevali so s predavanji "Stability of Cayley graphs"  (prof. Ademir Hujdurović) in "Geometric constructions of small regular graphs with girth 5 and 7" (izr. prof. dr. György Kiss).


Prof. dr. Ademir Hujdurović na konferenci SODO 2024 v Aucklandu


Udeleženci konference SODO 2024 v Aucklandu