Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 5. april 2010 O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija

V petek, 9. aprila 2010 ob 18. uri vas vabimo na 8. predavanje cikla poljudnoznanstvenih matematičnih predavanj Famnitovi izleti v matematično vesolje. Predavanje doc. dr. Klavdije Kutnar z naslovom O nogometnih žogah ali zakaj matematike zanima tudi kemija bo potekalo v Veliki predavalnici na UP FAMNIT.
 

Vsebina predavanja:

Fulereni so poliedri s petkotnimi in šestkotnimi ploskvami. Med njimi je tudi telo, ki ga vsi poznamo kot nogometno žogo. V kemiji fulereni predstavljajo ogljikove molekule s trivalentnim skeletom v obliki votle sfere ali cevk. Obstoj takih molekul so potrdili šele leta 1985, Robert F. Curl Jr., Harold W. Kroto in Richard E. Smalley pa so za to odkritje prejeli tudi Nobelovo nagrado. S pomočjo veje matematike, ki se imenuje teorija grafov, bomo preučili nekaj matematičnih lastnosti fulerenov in razložili, kaj nam le-te povedo o njihovih kemijskih lastnostih. 

O predavateljici:

Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Draganu Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavateljica gostovala na Ohio State University (ZDA), sicer pa je zaposlena kot docentka za matematiko na Univerzi na Primorskem in kot znanstvena sodelavka na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Doc. dr. Kutnarjeva je tudi letošnja prejemnica nagrade Skladov Univerze na Primorskem za pedagoško in znanstveno odličnost.

Fotoutrinki s preteklih predavanj v fotogaleriji.

Vabljeni!