Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 15. december 2023 Novo pridobljeni prilagojeni raziskovalni projekti ARIS

Oddelek za matematiko UP IAM in Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP Famnit sta bila ponovno uspešna na javnem razpisu za (so)financiranje prilagojenih raziskovalnih projektov v okviru komplementarne sheme za prijave na razpise Evropskega raziskovalnega sveta (ERC), ki ga razpisuje Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovativno dejavnost Republike Slovenije (ARIS).


Na UP Famnit smo uspešno pridobili projekt z naslovom Določanje uporabniške izkušnje z računalniškim psihološkim modeliranjem, financiran za obdobje 3 let, ki ga bo vodil dr. Marko Tkalčič z Oddelka informacijske znanosti in tehnologije.

Življenje v 21. stoletju ponuja vse natančnejše priporočilne algoritme, ki temeljijo na novih pristopih globokega učenja, ki iz preteklega vedenjauporabnika pridobivajo informacije, specifične za uporabnika. Vendar ti sistemi še vedno nimajo razložljive utemeljitve, zakaj je določen izdelek (npr. film ali glasbena skladba) primeren za uporabnika, in, kar je še pomembneje, ne pojasnijo v celoti vpliva porabe izdelka na uporabnika. PsyCom bo ustvaril paradigmatski premik od trenutnega vedenjskega pristopa z vzpostavitvijo novega računalniškega okvira, ki bo vseboval modele izkušenj,uporabnikov in predmetov, nabore podatkov, instrumente za anotacije, etične smernice, nabore podatkov in ocenjevalne metrike. Viri podatkov za funkcije bodo digitalne sledi uporabnikov in medijske vsebine. Na koncu bomo pristope potrdili s primeri uporabe.


Na UP IAM so uspešno pridobili projekt z naslovom Nekatere uporabe t-točkovnega štetja v algebraični in kombinatorični teoriji grafov z vidika asociacijskih shem, financiran za obdobje 2 let, ki ga bo vodil dr. Safet Penjić z Oddelka za matematiko.

Obstaja več vrst končnih, neusmerjenih, povezanih grafov, ki imajo vrsto kombinatorno simetričnost, ki jo je mogoče analizirati s kombinatoričnimi ali algebrskimi metodami (algebrske metode, kot so linearna algebra, geometrija, meje linearnega programiranja, posebne funkcije, ortogonalnipolinomi, teorija predstavitev in itd.). V tem projektu gradimo in nadaljujemo s preučevanjem $t$-točkovnega števnika, znanstvenega dela, ki smo ga začeli v prispevku ``Enoten pogled na neenakosti za razdaljno-regularne grafe (del I)', J. Combin. Teorija Ser. B 154 (2022) avtorjev Arnolda Neumaierja in Safeta Penjića. S tem projektom naš pristop s štetjem $t$-točk ne bo zgolj kombinatoričen: za algebraični pristop je dovolj, da vsakoštevilo na robu zamenjamo z matriko in da dobimo algebraični pristop pri štetju $t$-točk in z njim znotraj sheme povezovanja.