Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

nedelja, 17. julij 2016 Naslednji Evropski kongres matematike bo v Slovenskem Primorju!

Danes sta dekanja UP FAMNIT, izr. prof. dr. Klavdija Kutnar in rektor Univerze na Primorskem in predsednik Slovenske rektorske konference, prof. dr. Dragan Marušič, Svetu Evropskega matematičnega združenja v Berlinu predstavila kandidaturo za organizacijo 8. evropskega kongresa matematike leta 2020.

Kandidaturo je vložil UP FAMNIT v sodelovanju z UP IAM, UL FMF, UL PEF, UM FNM in vsemi drugimi organizacijami s področja matematike v Sloveniji, podpirajo pa nas tudi MIZŠ, ARRS, SAZU in Slovenska rektorska konferenca.

Delegati so prepoznali naš potencial in slovenske organizatorje podprli s 45 glasovi in nam tako dali prednost pred špansko Sevillo, ki je dobila 33 glasov.

Evropski kongres matematike je poleg svetovega kongresa matematike drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Kongres je organiziran vsaka 4 leta, na njem pa sodeluje več kot 1.000 matematikov.

Med 5. in 11. julijem 2020 se bo tako kongres odvil v Portorožu, predsednik organizacijskega odbora pa je prof. dr. Tomaž Pisanski. 

Prof. dr. Dragan Marušič je ob tem še dejal: "Gre za velik uspeh slovenske matematike in znanosti nasploh, saj tako pomembnega dogodka Slovenija še ni gostila. Z današnjim dnem se je slovenska znanost še bolj odprla v svet.

V naslednjih štirih letih imamo enkratno priložnost za nadaljno promocijo Slovenije in njene znanosti v Evropi in svetu." 

Spletna stran kandidature in kongresa je dosegljiva na www.8ecm.si.