Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 29. december 2023 Klub Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem je v preteklem tednu privabil navdušence jezikovnih modelov (LLM)

Klub Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska) je v preteklem tednu gostil delavnico DataFlow, ki je privabila vse navdušence jezikovnih modelov (LLM) in je potekala od 18. do 21. decembra 2023, na različih lokacijah.

    

V uvodu so v Tramontani (UP FHŠ) organizatorji predstavili štiridnevno dogajanje, ki je pritegnilo vse ljubitelje jezikovnih modelov (LLM). Predstavil se je tudi Robert Dovžan, vodja ekipe za podatkovno znanost v podjetju Outbrain (sponzor dogodka), ki je udeležencem predstavil oddelek, v katerem deluje, in razpravljal o možnostih sodelovanja s podjetjem v obliki poletnih šol in pripravništev. Na dogodek je iz Francije prispel tudi Clément Delteil, podatkovni znanstvenik in bivši Erasmus študent na UP FAMNIT, ki je kot vabljeni govornik dogodka mladim entuziastom predstavil svoje pomembne projekte in strokovno delo, nato pa vodil še svojo delavnico. 

       

Skozi uvodni dan so udeleženci  sodelovali z govorci in razpravljali o temah ML&AI z uporabo platforme Slido, ki je bila predstavljena na začetku. Naslednji dan pa so pričeli z aktivnim delom pri razvoju samostojnega projekta, ki so ga nato ob zaključku, 21. decembra, tudi predstavili. 

Organizatorji so ekipam omogočili neposreden dostop do svojih vzorčnih poročil na spletni platformi Medium, posamezna ekipa z dostopom do platforme pa je na voljo na spodnjih povezavah: 

  • Marija Rakic, Bogdan Sinik and Pavel Jolakoski, ‘Crafting Lyrics with LSTM’ > TUKAJ  
  • Yllke Yashari and Dmytro Tupkalenko, ‘Predicting next term in an integer sequence’ > TUKAJ 
  •  Emilija Trajkovska and Ilija Petrov, ‘Fine tuning LLM to generate song lyricsElsa Morina, Nikola Murgoski and Miha Rupar, ‘Fine tuning LLM for machine translation’ > TUKAJ
  • Vasilije Bozaric and Marko Veskovic, ‘Image generation by merging stable diffusion models’ > TUKAJ
  • Hana Amiri and Sasa Krajnovic, ‘Mechanisms of action’ > TUKAJ
  •  Zhivko Stoimchev and Anastasija Temova, ‘Image Generation with DCGAN’ > TUKAJ
  • Marija Cetkovic and Elena Zdravkoska, ‘Image Generation with DCGAN’ > TUKAJ
  •  Andrej Natev, ‘Predicting Hit Songs’ > TUKAJ

Ob koncu dogodka so Clément Delteil, asist. Jordan Aiko Deja in Martin Jakomin (vodja podjetja Outbrain) z vsako skupino ponudili svoje poglede in predloge ter spodbudili udeležence k nadaljnjemu raziskovanju tega področja. Udeleženci pa so prejeli tudi nagrade in potrdila o udeležbi. 

»Rad bi se zahvalil vsem, ki ste prispevali k uspehu našega nedavnega štiridnevnega dogodka o strojnem učenju. To je bilo neverjetno potovanje, in hvaležen sem za podporo vsakega udeleženca ter vseh, ki so pomagali pri organizaciji. Prav tako sem izjemno ponosen na vse udeležence, ki so se v treh intenzivnih dneh mreženja, delavnic in predstavitev projektov podali v nove izzive. Obroki in nagrade, ki so jih prejeli, so le drobna pozornost v primerjavi s pomembnimi prispevki naših prizadevnih študentov. V letu 2024 načrtujemo zanimive dogodke, saj si prizadevamo za rast in več priložnosti v okviru univerze. Nismo le skupnost, ampak smo tu za naše študente, ki se lahko obrnejo na pomoč pri različnih projektih ali akademskih vprašanjih,« je povzel Ivan Cvijetić, vodja GDSC Primorska.

Kot pravi vodja kluba, Ivan Cvijetić, organizacija takšnega dogodka, še posebej prvič, ni bila majhen zalogaj, zato je vsak prispevek posameznika pripomogel k uspešni izvedbi.

Organizatorji se posebej zahvaljujejo izr. prof. Branku Kavšku in asist. Domnu Vaketu, ki sta podprla dogodek, sponzorju Outbrain ter Clémentu Delteilu, ki je prišel iz Francije, da je vodil delavnice in usmerjal študente. Zahvala gre tudi asist. Arsenu Mateju Golubovikju, ki je pripravil poučno delavnico o nevronskih omrežjih ter Neveni Stojnić in Jordanu Aiku Deji za podporo pri vodenju, ter Damjanu Muhiču za kratek video prispevek dogajanja.