Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 21. december 2022 ESN PRIMORSKA POSTALA POLNOPRAVNA ČLANICA MREŽE ESN

ESN Primorska je s 17. 12. 2022 bila izglasovana kot polnopravna članica mreže ESN, le zgolj po 6 mesecih delovanja kot sekcija kandidatka, kar je dokaz jasne ciljne usmerjenosti, vztrajnosti in strokovnega delovanja na področju skrbi za mednarodne študente na Univerzi na Primorskem. Trenutno je ESN - Erasmus Student Network eno največjih študentskih združenj v Evropi.  

   

Ustanovilo se je 16. oktobra 1989 in bilo leta 1990 pravno registrirano za podporo in razvoj študentskih izmenjav. Prisotna je na več kot 1000 visokošolskih ustanovah iz več kot 40 držav. Mreža se nenehno razvija in širi, ima približno 15.000 aktivnih članov, ki jih v številnih sekcijah podpirajo tako imenovani "buddy-ji", ki skrbijo predvsem za mednarodne študente. Tako je v mrežo ESN vključenih približno 40.000 mladih, ki vsako leto nudijo svojo podporo in pomoč približno 350.000 mednarodnim študentom.

Po šestih mesecih, ko je bila ESN Primorska v sekciji kot kandidatka za priključitev, je izpolnila vse zahteve za pridružitev in postala polnopravna članica ESN. To se je uradno zgodilo minulo soboto (17. 12. 2022), ko so ostale tri slovenske sekcije ESN glasovale o svojem članstvu.

Še preden so postali ESN Primorska Candidate Section (CS), so bili znani kot "Primorska Student Exchange Network (PSEN)". PSEN je na začetku sestavljala ekipa štirih perspektivnih študentov UP, ki so se povezali s skupno vizijo zgraditi ekipo ESN od temeljev, ki bo skrbela za aktivno, organizirano in predvsem nepozabno izmenjavo tujih študentov na UP. 

    

Trenutno imajo približno kar 30 aktivnih mednarodnih in (rednih) slovenskih študentov, ki so razdeljeni v tri glavne skupine:  upravni odbor, ekipa in prostovoljci. Vsaka skupina ima svoje naloge, ki prispevajo k strukturi in delovnemu procesu organizacije. S tem, ko so sedaj postali polnopravni člani ESN mreže, načrtujejo, da bodo ekipo še razširili.

Ekipa pomaga pri iskanju nastanitev, urejanju dokumentov in vizumov ter svetuje glede vsega, kar zanima tuje študente o študiju na UP. Nudijo rešitve, podporo in pomoč, za vse kar potrebujejo naši mednarodni študentje za študij na UP. 

Njihov cilj je tudi omogočiti ostalim slovenskim študentom, da spoznajo Erasmus študente, se z njimi povežejo in navežejo stik ter jim obenem spodbudijo, da se tudi sami odpravijo na izmenjavo! Če študente UP zanima odhod na semester izmenjave, jim je ekipa ESN Primorska zagotovo pravi vir informacij iz prve roke.

ESN Primorska je organizacija, ki je bila ustvarjena s strani študentov - za študente, in njihovih cilj je v prihodnjih letih samo še rasti. 

Iskrene čestitke naši ekipi ESN Primorska za ta dosežek, ki je bil izpolnjen v tako kratkem času.