Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 13. oktober 2016 Dr. Irena Maček soavtorica članka v ugledni publikaciji

Doc. dr. Irena Maček, predavateljica na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT, je skupaj s sodelavci v publikaciji Advances in Ecological Research (Academic Press, Oxford) objavila poglavje z naslovom »Locally Extreme Environments as Natural Long-Term Experiments in Ecology«. Omenjena serijska publikacija izhaja že od leta 1962 in velja za eno uglednejših na zelo kompetitivnem področju ekologije.

V poglavju je predstavljena uporaba ekstremnih ekosistemov kot naravnih modelov za raziskovanje dolgotrajnih procesov na področju bioloških ved in ved o okolju. Kot primer je opisan specifičen, tudi v Sloveniji prisoten ekosistem, naravni izviri CO2 ali mofete. S poglavjem naslavlja širok razpon raziskovalnih področij, od fiziologije, ekologije in evolucije mikrobov, rastlin in živali, do globalnih sprememb.

Doc. dr. Irena Maček je od leta 2007 vodila podoktorskega in tri temeljne raziskovalne projekte ARRS ter več mednarodnih projektov (npr. Swiss Contribution, SCOPES). Na UP FAMNIT je zaposlena od leta 2009 kot nosilka predmetov Fiziologija rastlin in Okoljska mikrobiologija in predava na študijih Biodiverziteta, Sredozemsko kmetijstvo in Varstvo narave.

Čestitke za uspešno objavo v pomembni reviji!