Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 23. april 2010 Dekan UP FAMNIT član odbora za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost v Sloveniji

Dekan UP FAMNIT prof. dr. Dragan Marušič je bil na četrtkovi seji Vlade RS, 22. 4. 2010, imenovan za člana Odbora Republike Slovenije za najvišje nagrade in priznanja za znanstveno-raziskovalno in razvojno dejavnost: Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhovo priznanje.

Vlada RS je v Odbor Republike Slovenije za Zoisovo nagrado, Zoisovo priznanje, priznanja ambasador znanosti Republike Slovenije in Puhova priznanja zaradi poteka mandata polovice članom in predsedniku Odbora, imenovala za mandatno dobo štirih let nove člane. MVZT je z javnim pozivom pridobil predloge za člane Odbora ter predlagal Vladi RS člane in predsednika.

Za predsednika odbora je vlada imenovala akad. prof. dr. Tadeja Bajda. Za člane pa: prof. dr. Leopolda Škergeta, izr.prof.dr. Dušico Pahor, prof. dr. Dragana Marušiča, izr. prof. dr. Marijo Kosec, prof. dr. Petra Štiha, prof. dr. Romana Jeralo, doc. dr. Majo Remškar ter akad.prof. dr. Roberta Blinca.

Gre za najvišje nagrade in priznanja v Sloveniji za dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti: Zoisova nagrada je najvišja nagrada v Sloveniji za vrhunske dosežke ali življenjsko delo na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti, Zoisovo priznanje se podeli za pomembne dosežke na področju znanstveno-raziskovalne in razvojne dejavnosti; za pomembne dosežke na področju razvojne dejavnosti se podeljuje Puhovo priznanje za izume, razvojne dosežke in uporabo znanstvenih izsledkov pri uvajanju novosti v gospodarsko prakso. Priznanje ambasador znanosti Republike Slovenije se podeljuje za pomembne dosežke na področju raziskovalne dejavnosti zamejskih Slovencev in Slovenk, ki delujejo ali so delovali v tujini.

Prof. dr. Dragan Marušič je za vrhunske dosežke v algebri in teoriji grafov sam prejel Zoisovo nagrado leta 2002.


Prof. dr. Dragan Marušič je utemeljitelj algebraične teorije grafov v Sloveniji. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readingu (Velika Britanija) pri prof. Nash-Williamsu, enem najuglednejših matematikov 20. stoletja. Je eden od dveh ustanoviteljev in glavnih urednikov prve slovenske mednarodne matematične znanstvene revije Ars Mathematica Contemporanea ter vodja enega izmed šestih znanstveno-raziskovalnih programov v Sloveniji iz matematike. Vzpostavil je tesne raziskovalne povezave s sorodnimi raziskovalnimi skupinami iz Kitajske, Avstralije, Nove Zelandije, ZDA in številnih evropskih držav. Imel je ključno vlogo pri ustanovitvi nove Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem, katere dekan je danes.

 

 

 

 

 

Na sliki: prof. dr. Dragan Marušič

foto: Aleksander Ježovnik