Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 13. januar 2012 4. izlet 3. cikla Izleti v matematično vesolje:"Od matematike do razvoja zdravil"

Tokratno predavanje dr. Dušanke Janežič z naslovom Od matematike do razvoja zdravil bo potekalo

 

v sredo 18. januarja 2012 ob 18h

v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper).

 

Razvoj novih zdravil je dolgotrajen in drag proces, ki od ideje do končnega izdelka običajno zahteva 10 ali več let napornega dela ter okroglo milijardo dolarjev. Z uporabo novih matematičnih pristopov in modernih računalnikov ga skušamo skrajšati in poceniti, pri čemer nas zanimajo predvsem molekule, vpletene v razvoj različnih bolezni. Na predavanju bomo predstavili novo razvita matematična orodja, ki se uporabljajo na področju razvoja novih zdravil.

 

Profesorica Dušanka Janežič je na Univerzi v Ljubljani na Fakulteti za matematiko in fiziko diplomirala (1976) in magistrirala (1982) ter doktorirala (1986) na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Je vodja Laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, redna profesorica za področje matematike v naravoslovju na UP FAMNIT in znanstvena svetnica za področje fizikalne kemije, predmet strukturna kemija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani ter že deset let eden od urednikov revije Journal of Chemical Information and Modeling, An American Chemical Society Publication, ki je po faktorju odmevnosti druga na svojem področju. Znanstveno je več kot štiri leta delovala v tujini. Leta 1999 je prejela priznanje Ambasador Republike Slovenije v znanosti za raziskovalne dosežke, s katerimi je prispevala k povečanju mednarodne uveljavitve Republike Slovenije.
Temeljne usmeritve njenega znanstveno-raziskovalnega dela so izpopolnjevanje in razvoj ter uporaba novih matematičnih metod in algoritmov, ki se uporabljajo na področju molekularnega modeliranja.

 

Več o ciklu na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na martin.milanic@upr.si. Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

 

doc. dr. Martin Milanič                                                             doc. dr. Klavdija Kutnar

koordinator cikla                                                                      v. d. dekana UP FAMNIT