Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 19. marec 2024 21. SLAVNOSTNA AKADEMIJA UP

Univerza na Primorskem vsako leto obeležuje obletnice obstoja v tednu okoli 17. marca, saj je bila 17. marca 2003, vpisana v Sodni register. Tako vsako leto poteka Teden UP, znotraj njega pa vedno Slavnostna akademija, na kateri UP podeli nagrade vsem, ki so s svojim delom ali aktivnostmi prispevali k ugledu, razvoju in uspehu univerze.

Tokratna akademija se je začela s posebno priložnostjo– v družbi prve rektoricedr. Lucije Čok, obeh rektorjev – dr. Rada Bohinca in dr. Dragana Marušiča, jdr. Klavdija Kutnar, ki je dosedanjo insignijo nosila v prvem mandatu, sprejela novo insignijo. Prvo rektorsko insignijo je ob nastanku podaril oblikovalec Oskar Kogoj, sedaj pa so jo vsi, ki so jo ponosno in odgovorno nosili s podpisi spravili v spominski okvir. Z novim desetletjem je univerzi oblikovanje nove insignije podaril akademski slikar, dr. Tilen Žbona, visokošolski učitelj na Univerzi na Primorskem in pobudnik vzpostavitve umetniških študijskih programov Vizualne umetnosti in oblikovanja na Univerzi na Primorskem.

             

Prisotne je najprej nagovorila rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, ki je v nagovoru poudarila: »Tako naša univerza, ki je sicer v Republiki Sloveniji še vedno največkrat predstavljena zgolj kot najmlajša in najmanjša javna univerza, prevzema vodilno vlogo pri oblikovanju prihodnosti gradbenega ekosistema v Evropski uniji in se zavezuje k spoštovanju treh temeljnih vrednot Novega evropskega Bauhausa: trajnost, lepota in povezanost. «

Poseben pozdrav je študentkam in študentom namenila Lana Erjavec, predsednica Študentskega sveta UP: »Vsem študentom bi se rada zahvalila za vaš pomemben prispevek pri soustvarjanju naše univerzitetne skupnosti. Cenim, da svoj prosti čas in energijo posvečate izboljševanju izkušnje vseh UPjevcev. Vedno znova me navdušuje kako smo zagnani, polni želje po znanju in volje po spreminjanju sveta na bolje.«

Lani smo na Slavnostni akademiji gostili slavnostno govornico Mariyo Gabriel, v vlogi Evropske komisarke, ki je prizadevanja za krepitev visokošolskih institucij uresničila tudi v ustvarjanju ENIHEI – Evropske mreže inovativnih visokošolskih ustanov, katere članica je tudi UP. Tokrat je bila povabljena kot slavnostna govornica, a je morala zaradi obveznosti, povezanimi s prevzemom predsedovanja Vladi Republike Bolgarije, prisotnost omejiti na video nagovor. Osebno se bomo na UP z njo srečali, ko ji bomo predali podeljen Častni doktorat UP za leto 2023. V svojem nagovoru pa je poudarila: »Vsem na Univerzi na Primorskem čestitam in se zahvaljujem, da aktivno sodelujete pri ključnih evropskih pobudah na področju visokega šolstva. Vi ste konkreten primer tega, kako s povezovanjem inovacijske in izobraževalne sfere spodbujamo podjetniški duh prihodnje generacije.«

             

V nadaljevanju so bile podeljene nagrade UP za leto 2023.


Prejemnice in prejemniki nagrad Univerze na Primorskem za leto 2023

ZASLUŽNI PROFESOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM - PROF. DR. RADO BOHINC

Na predlog rektorice UP naziv Zaslužnega profesorja UP v letu 2023 prejme prof. dr. Rado Bohinc za izjemne dosežke pri razvoju znanstvene stroke, za predano pedagoško in mentorsko dejavnost ter za njegov prispevek h krepitvi ugleda in prepoznavnosti Univerze na Primorskem.

Dr. Rado Bohinc  je bil rektor UP v letih od 2007 do 2011, v tem času pa na UP opravljal tudi pedagoško in raziskovalno delo.  V skoraj 40 letih znanstvenega delovanja (prva monografija je bila objavljena 1981), je objavil 40 znanstvenih monografij, 17 samostojnih znanstvenih sestavkov ali poglavij v monografski publikaciji  ter 52 izvirnih in  12 preglednih znanstvenih člankov. Raziskovalni interes dr. Rada Bohinca je  v mnogočem zaznamovan s področjem njegovih zaposlitev - gospodarsko pravo, primerjalno korporacijsko upravljanje, družbena odgovornost, ekonomska demokracija socialna ekonomija,  lastninska razmerja;  univerza in visoko šolstvo znanost ter raziskovalna dejavnost, javno upravljanje (javna uprava, javni sektor), pravo EU, politični sistem, človekove pravice, mediji. Pedagoška dejavnost pa obsega dolgoletno poučevanje na vseh treh stopnjah tako na UL kot UM. Na UP je bil sprva  dopolnilno zaposlen kot gostujoči profesor, po  2007 pa kot rektor in kasneje kot profesor na UP FM.

Dr. Rado Bohinc je bil vseskozi dejaven v organih upravljanja na različnih družbenih oz. institucionalnih ravneh. V obdobju vodenja UP je sprva odločilno prispeval k finančni sanaciji univerze, nato pa k razvoju študijskih programov in fakultet, še posebej pa k razvoju raziskovalne dejavnosti univerze in nenazadnje k investicijskemu razvoju. V tem obdobju je bil tudi predsednik Rektorske konference Slovenije in Rektorske konference Alpe-Jadran (2010-2011); s sklenitvijo številnih mednarodnih sporazumov je pomembno prispeval k mednarodni uveljavitvi UP. Z vso odgovornostjo, predanostjo in vestnostjo je opravljal funkcijo rektorja UP in tudi druge 

SVEČANA LISTINA UNIVERZE NA PRIMORSKEM - DOC. DR. ALEKSANDAR TOŠIĆ (UP FAMNIT IN UP IAM)

Na predlog UP FAMNIT in UP IAM Svečano listino UP za leto 2023 prejme doc. dr. Aleksandar Tošić za pomemben doprinos k razvoju UP na vseh področjih njenega delovanja ter izjemno uspešno povezovanje znanstvenoraziskovalnega dela z industrijskimi projekti.

Dr. Aleksandar Tošić je doktorski študij zaključil na UP, kjer je opravil vse tri stopnje študija. Sedaj je zaposlen na Oddelku za informacijske znanosti in tehnologije UP Famnit, kjer tudi kot predavatelj prejema odlične ocene. Na znanstvenem področju se ukvarja s porazdeljenimi sistemi, predvsem tehnologijami porazdeljenih knjig (DLT – blockchain). Objavil je že nekaj odmevnih del, v zadnjih treh letih kar 11 znanstvenih člankov v revijah s seznama SCI, med temi dva članka v revijah A''. Posebnega pomena je njegovo odlično povezovanje z industrijskimi projekti, kar se odraža ne le na uspešnem delu na dveh tovrstnih projektih, temveč tudi pri prijavi in mentoriranju šestih PKP (Po Kreativni Poti do znanja) projektov, namenjenih povezovanju študentov z delom na projektih z gospodarstvom – med njimi so tudi projekti z uspešnimi industrijskimi implementacijami. Izjemno aktiven pa je tudi na področju popularizacije in prepoznavnosti raziskovalnega področja. Njegova inovacija pametna tla je bila namreč več mesecev razstavljena na Gospodarski zbornici Slovenije, mlade pa dodatno navdušuje za računalništvo s snovanjem, vodenjem in organizacijo programerskega tekmovanja FTP (Fakultetno Tekmovanje v Programiranju).

NAGRADA ZA ZNANSTVENO ODLIČNOST UNIVERZE NA PRIMORSKEM - IZR. PROF. DR. ANNA MAŁGORZATA SANDAK (UP FAMNIT IN UP IAM)

Na predlog UP FAMNIT in UP IAM Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2023 prejme izr. prof. dr. Anna Małgorzata Sandak za izjemno raziskovalno delo na raziskovalnih področjih znanosti o lesu in vodenje prestižnega ERC projekta.

Dr. Anna Małgorzata Sandak je doktorski študij zaključila leta 2010 na poljski Univerzi v Poznanu, na UP pa je zaposlena od leta 2016, kjer ob znanstvenoraziskovalnem delu znanje predaja študentom na magistrskem in doktorskem študiju s področja obnovljivih materialov in trajnostnega grajenega okolja Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT. Ob tem deluje tudi kot vodja raziskovalnega oddelka Materiali na inštitutu InnoRenew CoE. Vse od začetka zaposlitve na UP poleg znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela skrbi tudi za popularizacijo znanosti in prepoznavnost UP, saj je organizirala številne mednarodne konference in delavnice, obenem pa je članica uredniških odborov številnih mednarodnih revij. Objavila je več kot 90 znanstvenih člankov, od tega 7 v letu 2023. Da gre za svetovno uveljavljeno in mednarodno vpeto raziskovalko, kažejo ne le podatki o izjemno uspešnem pridobivanju mednarodnih projektov, temveč pridobljen prvi ERC projekt za utrjevanje samostojne raziskovalne kariere, ki ga vodi raziskovalka – petletni ARCHI-SKIN – »Bioinspired living skin for architecture« projekt, je vreden skoraj 2 milijona evrov, v njem pa se ukvarjajo  z razvojem zaščitnega biotskega premaza, izdelanega iz inženirsko izdelanih živih materialov.

NAGRADA SREČKO KOSOVEL ZA ŠTUDENTE UNIVERZE NA PRIMORSKEM - ANA KUDER (UP FAMNIT)

Na predlog UP FAMNIT Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2023 prejme Ana Kuder za magistrsko delo Ocena kognitivnih posledic Covid-19 z uporabo telepsihološkega testiranja pod mentorstvom doc. dr. Maje Smrdu in somentorstvom doc. dr. Bojana Rojca.

Ana Kuder je zaključila drugo stopnjo programa Psihologija na UP FAMNIT. K izdelavi odlično ocenjenega magistrskega dela je pristopila z nadpovprečno mero samostojnosti, odlično sposobnostjo za analitično mišljenje, uporabo najnovejših znanstvenih virov in z nadpovprečnim znanjem statističnih analitičnih metod. V delu, ki odlično integrira različna sodobna znanja na področju kognitivne psihologije in uporabe psihodiagnostičnih sredstev, se je usmerila v raziskovanje področja kognitivnega funkcioniranja pri ljudeh, ki so preživeli blažjo ali zmerno obliko Covid-19, ter jih primerjala s tistimi, ki niso zboleli ali so zboleli pred več kot letom. Delo na raziskovalnem področju je razvijala pri postavitvi in uveljavitvi študentskih Biološko-psiholoških konferenc, nadaljuje ga s članstvom v društvu Sinapsa, v okviru katerega pomaga pri organizaciji letne konference s področja nevroznanosti. Objavila je že dva znanstvena članka v indeksiranih revijah, delo pa predstavila na več konferencah in simpozijih. V kratkem času po zaključku študija je že opravila pripravništvo na področju zdravstva in strokovni izpit, z začetkom študijskega leta pa je postala mlada raziskovalka na UKC Ljubljana, na področju klinične nevrofiziologije.

ZLATA PLAKETA UNIVERZE NA PRIMORSKEM - IZR. PROF. DR. JERNEJ VIČIČ

Na predlog rektorice UP Zlato plaketo UP za leto 2023 prejme izr. prof. dr. Jernej Vičič za posebej velik doprinos k razvoju UP na področju vzpostavitve informacijske podpore administrativnim procesom izvajanja izobraževalne, raziskovalne in podporne dejavnosti.

Dr. Jernej Vičič je doktorski študij zaključil 2012 na UL, na UP je zaposlen od 2001. Raziskovalno se ukvarja z jezikovnimi tehnologijami, s posebnim poudarkom na jezikovnih in prevajalnih modelih naravnih jezikov ter s porazdeljenimi sistemi. Na UP je vodja laboratorija za porazdeljene sisteme in jezikovne tehnologije – D(LT)^2, interdisciplinarno pa se povezuje z ISJFR pri ZRC SAZU in InnoRenew CoE. Posebej velja izpostaviti vodenje projekta »Smart, Resilient and Sustainable Communities – European Digital Innovation Hub«. Poleg znanstveno raziskovalnega in pedagoškega dela na UP skrbi tudi za informacijsko podporo izvajanju izobraževalne in raziskovalne dejavnosti. Tako že vrsto let skrbi za delovanje spletnih učilnic v sistemu Moodle na vseh fakultetah. Kot vodja Centra za oblikovanje in razvoj aplikacij (UP IAM CORA) vodi razvojno ekipo kadrovskega informacijskega sistema UNIS in aplikacije potnih nalogov - edinstven odprtokodni integracijski sistem, ki omogoča nadzor in povezano uporabo informacij različnih virov  ter omogoča tako celostni pregled podatkov zaposlenih, raziskovalnih in drugih projektov univerz kot tudi izpise za različna poročanja, kar predstavlja bistveni element informatizacije univerze.

NAGRADA SREČKO KOSOVEL ZA ŠTUDENTE UNIVERZE NA PRIMORSKEM - DR. SARA ZUPAN (UP FHŠ)

Na predlog UP FHŠ Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2023 prejme dr. Sara Zupan za doktorsko delo Vpliv geografske in ekološke izoliranosti populacij barjanskega okarčka Coenonympha oedippus (Lepidoptera: Nymphalidae) na genetsko strukturiranost in izraznost fenotipa pod mentorstvom izr. prof. dr. Jureta Jugovica in somentorstvom prof. dr. Elene Bužan ter izr. prof. dr. Valentine Brečko Grubar.

Dr. Sara Zupan je zaključila doktorski študijski program Geografija na UP FHŠ z izjemno obsežno in mnogoplastno doktorsko delo, katere rezultati so bili objavljeni v kar petih znanstvenih člankih. Doktorsko delo odlikuje izjemen interdisciplinaren pristop, v katerem avtorica združuje elemente geografije, genetike in ekologije, s čimer zagotavlja celovito razumevanje dejavnikov, ki vplivajo na življenjski prostor ter populacije ogrožene in evropsko pomembne vrste metulja barjanskega okarčka (Coenonympha oedippus) v Sloveniji. Dr. Sara Zupan  je zaposlena na Oddelku za biodiverziteto UP Famnit, kjer je aktivna tako na znanstvenem področju kot tudi v izobraževanju. Njena inovativnost pri poučevanju in angažiranost v projektu INOVUP kažeta na njeno željo po izboljšanju kakovosti visokošolskega izobraževanja. Poleg tega je aktivno sodelovala pri projektih, organizacijah konferenc ter povezala štiri inštitucije v prijavi Interreg SLO-ITA projekta Kras4us. Pri svojem delu tako izstopa kot izjemna raziskovalka in pedagoginja, ki presega visoka pričakovanja na vseh področjih svojega delovanja. 

SVEČANA LISTINA UNIVERZE NA PRIMORSKEM - DOC. DR. ŽIGA KOZINC (UP FVZ)

Na predlog UP FVZ Svečano listino UP za leto 2023 prejme doc. dr. Žiga Kozinc za pomemben doprinos k razvoju UP na vseh področjih njenega delovanja ter izjemno nadpovprečno znanstvenoraziskovalno prodornost in odličnost.

Dr. Žiga Kozinc je doktoriral na UP FVZ leta 2021, kjer je zaposlen od leta 2020. Uspešno delo je pokazal takoj po doktoratu, ko je pridobil interni univerzitetni post-doktorski projekt, letos pa tudi post-doktorski projekt ARIS. H krepitvi mednarodne prepoznavnosti UP je pripomogel tako z vzpostavljenimi sodelovanji s številnimi strokovnjaki iz tujine kot prepoznano znanstveno odličnostjo v tujih revijah, kjer je član uredniških in recenzijskih odborov. Je avtor ali soavtor 113 znanstvenih člankov, z 2863 točkami (SICRIS) se uvršča na 2. mesto med raziskovalci na področju Športa in je soavtor na patentu s področja meroslovja. Ob tem ga odlikuje odlično pedagoško delo, saj je med najbolje ocenjenimi predavatelji – je mentor študentom pri zaključnih nalogah na vseh stopnjah študija (med njimi so tudi nagrajene na fakultetni in univerzitetni ravni) in pri objavi znanstvenih člankov. Na njegovo pobudo so študentje predstavili več prispevkov na konferencah. Sodeluje pri prenovi študijskih programov, snuje tečaje vseživljenjskega usposabljanja in je soavtor učbenika. Študenti ga izpostavljajo kot enega najboljših učiteljev, z izjemno dostopnostjo, odzivnostjo, strokovnostjo in korektnim odnosom.

ZLATA PLAKETA UNIVERZE NA PRIMORSKEM - SKUPINA SODELAVK UP FHŠ ZA PRIDOBITEV UNESCO KATEDRE

Na predlog UP FHŠ Zlato plaketo UP za leto 2023 prejme skupina sodelavk UP FHŠ za omogočeno ustanovitev ter pridobitev prve humanistične Unescove katedre v Sloveniji in prve na UP.

Strokovni trendi nakazujejo potrebo po vključujočem pristopu pri upravljanju dediščine. Avgusta 2021 so na sedežu Unesco v Parizu odobrili ustanovitev nove »UNESCO katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini« na UP FHŠ, ki je začela z delovanjem v letu 2022. Gre za šele četrto katedro v Sloveniji ter prvo na področju humanistike. Katedra zapolnjuje vrzel obstoječih Unesco kateder v svetu, saj prepoznava ključ trajnostnega upravljanja dediščine v interpretaciji in izobraževanju prek celostnih dediščinskih pristopov. Dejavnosti katedre slonijo na mednarodno uveljavljeni Mednarodni poletni šoli muzeologije in drugih izobraževalnih in raziskovalnih dejavnostih UP FHŠ, v sodelovanju in prepletu z dejavnostmi Parka Škocjanske jame, najstarejše slovenske Unesco-ve destinacije. Z novoustanovljeno katedro je tako UP stopila na svetovni zemljevid najvidnejših in najbolj odličnih institucij na področju dediščinskih študij, s čimer krepi svoj ugled, odličnost in prepoznavnost na mednarodni ravni. S svojim dolgoletnim raziskovalnim in pedagoškim delom na področju dediščine, so ustanovitev in pridobitev omogočile: prof. dr. Irena Lazar, doc. dr. Neža Čebron Lipovec, doc. dr. Zrinka Mileusnić, izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget in izr. prof. dr. Alenka Tomaž.

NAGRADA ZA ZNANSTVENO ODLIČNOST UNIVERZE NA PRIMORSKEM - PROF. DR. ŠTEFAN BOJNEC (UP FM)

Na predlog UP FM Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2023 prejme prof. dr. Štefan Bojnec za izjemne rezultate na področju znanstvenoraziskovalnega dela na področju družboslovja.  

Dr. Štefan Bojnec je doktorski študij zaključil 1988 na Ekonomski fakulteti Univerze v Zagrebu, na UP je zaposlen od 2003. Je predstojnik Katedre za ekonomijo UP FM in nosilec ter izvajalec sedmih predmetov. V letu 2023 je objavil skupno 19 izvirnih znanstvenih člankov, izmed teh jih je bilo devet objavljenih v najodmevnejših mednarodnih revijah s področja družboslovja, ki se indeksirajo SCI, SSCI in A&HCI. Odmevnost njegovega dela potrjujejo številni citati njegovih objav – v zadnjih 10 letih v bazi WOS 1.696, v bazi Scopus pa je 2.112 čistih citatov. Uspešnost kažejo tudi pridobljeni projekti, saj je samo v zadnjih letih pridobil več projektov, med njimi velja izpostaviti le najnovejše: AGRIGEP iz prestižnega programa Horizon, WE-GREEN v okviru programa Erasmus+ KA2, enega temeljnega projekta ARIS in sodeluje pri treh ciljnih raziskovalnih projektih. Njegovo mednarodno vpetost pa kaže trenutno kar pet projektov bilateralnega sodelovanja, ki jih izvaja v zadnjem letu in pa članstvo v uredniških odborih več kot dvajsetih mednarodnih revij. Deluje tudi kot član okrog 10 mednarodnih profesionalnih združenj, je evalvator projektov Horizon 2020 in član nemškega znanstveno-svetovalnega sveta IAMO.

NAGRADA ZA ZNANSTVENO ODLIČNOST UNIVERZE NA PRIMORSKEM - PROF. DR. ANDREJA ISTENIČ (UP PEF)

Na predlog UP PEF Nagrado za znanstveno odličnost UP za leto 2023 prejme prof. dr. Andreja Istenič za  izjemne rezultate na področju znanstvenoraziskovalnega dela na področju didaktike. 

Dr. Andreja Istenič je doktorski študij zaključila 2002 na UL Filozofski fakulteti, na UP je zaposlena od leta 2005, na Oddelku za edukacijske vede, kjer vodi tudi interni raziskovalni program Post-digitalno učno okolje in izobraževalna tehnologija za inovativno učenje in karierne poti. Je ena od vodilnih raziskovalk na področju izobraževanja in izkazuje visoko citiranost (593 citatov WOS in 847 Scopus), z 829 čistimi citati in 138 za njeno najodmevnejše delo v petletnem obdobju. Njeno delo zajema tako uspešno in predano pedagoško delo, vključno z mentoriranjem na vseh stopnjah, odlikuje pa ga tudi močna mednarodna vpetost. Tako je bila v Ameriški zvezi za izobraževalno znanost in tehnologijo (AECT) imenovana za petletno dobo kot članica strokovne komisije, ki oblikuje politike razvoja izobraževanja v ZDA, trenutno je urednica pri založbi Taylor & Francis, bila pa je urednica različnih revij in posebnih jubilejnih številk tujih revij. Dobro sodelovanje s tujimi organizacijami kaže tudi bogat seznam dosedanjih gostovanj in nazivov, prejetih na tujih univerzah v Rusiji, Avstraliji in ZDA.

NAGRADA ZA PEDAGOŠKO ODLIČNOST ZA ŠTUDIJSKO LETO 2022/2023 - IZR. PROF. DR. ARMAND FAGANEL (UP FM)

Na predlog UP FM Nagrado za pedagoško odličnost UP za leto 2023 prejme izr. prof. dr. Armand Faganel za  izjemno pedagoško delo in podajanje tako teoretičnega kot praktičnega znanja študentom.

Dr. Armand Faganel je doktorski študij zaključil leta 2015 na UP FM, kjer je zaposlen od leta 2003, danes kot izredni profesor za področje marketinga. Kot nosilec in izvajalec sodeluje pri izvedbi več predmetov na dodiplomskem in podiplomskem študiju. Je predan visokošolski učitelj, mentor študentom pri zaključnih nalogah, dolgoletni predstojnik katedre za marketing. Njegova raziskovalna področja obsegajo medorganizacijski in potrošniški marketing, prodajo, zaznavanje kakovosti storitev v visokem šolstvu in upravljanje blagovnih znamk.  Predanost pedagoškemu poklicu je moč razbrati iz številnih odzivov študentov, ki ga opisujejo kot predavatelja, ki študentom približa vsebine na vselej nov, inovativen in zanimiv način. Pri njegovem delu s študenti je moč razbrati željo, kako bi študentom ponudil kar največ, zato študente nenehno vključuje v svoje znanstveno delo, hkrati pa jih tudi že med šudijem seznani z realnim delovnim okoljem. Vseskozi ohranja stik s svojimi diplomanti in tako predstavlja most med prakso in teorijo, ki jo odlično pozna zaradi dolgoletnih izkušenj kot manager na področju maloprodaje, veleprodaje in avtomobilske industrije.

NAGRADA SREČKO KOSOVEL ZA ŠTUDENTE UNIVERZE NA PRIMORSKEM - MATEJ VREČIČ (UP FM)

Na predlog UP FM Nagrado Srečko Kosovel za študente UP za leto 2023 prejme Matej Vrečič za zaključno nalogo Pasti pri investiranju v kriptovalute pod mentorstvom izr. prof. dr. Suzane Laporšek.

Matej Vrečič je zaključil prvo stopnjo programa Management na UP FM. V diplomskem delu je obravnaval izjemno aktualno področje kriptovalut. Z jasnimi teoretičnimi izhodišči je pojasnil obstoj in delovanje kriptovalut ter pasti, ki so prisotne pri investiranju v kriptovalute za posamezne vlagatelje in družbo kot celoto. V okviru naloge izkazuje poglobljeno poznavanje izbrane teme, ki je v nalogi smiselno artikulirana in predstavlja zaokroženo celoto. Ob koncu naloge celo predstavi predloge za izboljšave na raziskovanem področju in posebej poudari, da odsotnost regulacije tega področja lahko vodi v kripto kriminal. Pri pripravi zaključne projektne naloge je izkazal nadpovprečno raven samostojnosti in raziskovalne radovednosti. Dejstvo, da gre za področje, za katerega ni na voljo raziskav, pa tudi malo razpoložljivih virov, potrjuje, da naloga predstavlja posebno velik prispevek k stroki in k dvigu finančne pismenosti na področju tovrstnih vlaganj. Zaključna projektna naloga je izredno aktualna, saj se ukvarja z enim najbolj vznemirljivih področij v finančnem svetu, a kljub temu relativno malo raziskanim in kot ena prvih v slovenskem prostoru predstavlja pomemben korak k zavedanju in poznavanju tveganj in pasti kriptovalut.

PRIZNANJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM ZA ŠTUDENTE UNIVERZE NA PRIMORSKEM - LANA ERJAVEC (UP FVZ)

Na predlog UP FVZ Priznanje UP za študente UP za leto 2023 prejme Lana Erjavec za izjemno aktivno udejstvovanje na področju študijskega in obštudijskega udejstvovanja na UP ter prenosu glasu študentov.  

Lana Erjavec se od vpisa na UP FVZ aktivno vključuje v študijsko in obštudijsko življenje na fakulteti in univerzi, s svojimi dejanji, zavzetostjo, motiviranostjo, posebnim čutom za sočloveka in požrtvovalnostjo pa je postala vzor številnim študentom. Tako je prispevala h grajenju skupnosti in občutka pripadnosti, ki se je v post-kovidnem obdobju med študenti izgubil; dvigu zavesti za družbeno odgovornost med študenti; razvoju celotnega sistema in promociji tutorstva ter študentskega sveta UP FVZ in UP; vzpostavitvi študentske revije Ad Salutem; detabuizaciji in destigmatizaciji nekaterih družbenih tem med študenti in spodbujanju pridobivanja neformalnih znanj; sodelovanju pri delovanju Alumni kluba UP FVZ in UP. Z novembrom je  tudi predstavnica UP v študentskem svetu Transform4Europe (T4EU). Ob številnih odgovorno opravljanih nalogah, je predvsem človek z veliko začetnico, saj še vedno najde čas za dodatno prostovoljno delo h kateremu je zavezana že vrsto leto – izpostaviti velja  delo na SOS telefonu. Lana Erjavec dokazuje, da je z organizacijo, vztrajnostjo in dobro voljo mogoče izjemno uspešno usklajevati študij in obštudijsko dejavnost.

PRIZNANJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM ZA ŠTUDENTE UNIVERZE NA PRIMORSKEM - ALJA POLANEC (UP PEF)

Na predlog UP PEF Priznanje UP za študente UP za leto 2023 prejme Alja Poljanec za izjemno aktivno udejstvovanje na področju študijskega in obštudijskega udejstvovanja na UP ter delo na področju tutorstva. 

Alja Poljanec izkazuje izjemno predanost in angažiranost pri različnih dejavnostih tako na fakultetni kot univerzitetni ravni. Po prvih aktivnostih, povezanih s prevzemanjem organizacije dogodkov za študente, je njeno delo preraslo v aktivno sodelovanje tako v okviru Študentskega sveta kot Tutorjev. Kot koordinatorka Tutorjev UP PEF je prevzela spremljanje in svetovanje tako študentom kot novim tutorjem, izkušnje pa prenesla tudi na univerzitetni sistem tutorstva, ki je z njenim angažmajem dobil nove razsežnosti, uspehe in zagon. S tem je pokazala tako vsestranskost kot sposobnost obvladovanja širokega obsega odgovornih nalog, kar počne z veseljem, izjemno energijo in vestnostjo. Vključena je v fakultetni Študentski svet, podpredsednica univerzitetnega in članica študentskega sveta Transform4Europe (T4EU). Poleg tega izkazuje izjemno strast do pridobivanja znanja, saj je ob študiju andragogike na UP PEF tudi študentka biopsihologije na UP Famnit, ob tem pa aktivna na konferencah tako kot prostovoljka kot aktivna udeleženka. Njeno delo v različnih vlogah odraža visoko raven odgovornosti, organizacijskih sposobnost in izjemno predanost študentski skupnosti.

ZAHVALA UNIVERZE NA PRIMORSKEM ZA LETO 2023 - BLANKA PALČIČ (REKTORAT UP)

Na predlog Kolegija dekanov in direktorjev UP Zahvalo za sodelavce iz strokovnih služb UP za leto 2023 prejme Blanka Palčič za vestno delo in uspešno skrbništvo pomembnega projekta GDI UP.  

Blanka Palčič se je kolektivu UP pridružila decembra 2010, danes skrbi za uspešno delovanje Štipendijskega sklada in je skrbnica Sveta zaupnikov UP, vzpostavila pa je tudi delovanje Alumni pisarne UP. Zaupano ji je bilo skrbništvo pomembnega projekta GDI UP – Zelena, digitalna in vključujoča UP, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU. Z učinkovitimi organizacijskimi sposobnostmi skrbi za pravočasna poročanja in izvajanje projekta v skladu z določili financerjev. Pri organizaciji različnih dogodkov in delavnic kaže visoko mero čuta za protokol in natančnost za kvalitetno izpeljavo. S stalno skrbjo za ugled univerze si je pridobila spoštovanje in zaupanje različnih deležnikov, ki se vključujejo v njeno delo in naloge, ob tem pa kaže tudi visoko pripadnost univerzi.