Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 23. januar 2019 Matematični dan za dijake Gimnazije Koper

V sredo, 23. januarja, je na UP FAMNIT potekal 12. matematični dan, na katerega smo povabili dijake 3. letnika Gimnazije Koper. Na dogodek se je prijavilo 95 dijakov, ki so se v spremstvu profesoric za nekaj ur prepustili nekoliko drugačnemu, nešolskemu obravnavanju nekaterih tem v matematičnem ključu. Rdeča nit dneva je bila namreč ponazoritev različnih uporab matematičnih teorij v vsakdanjem življenju.

 

Program je bil kot vsakič zelo bogat, saj so se vsi dijaki udeležili dveh predavanj, izbirali pa so lahko med naslednjimi vsebinami: Milni mehurčki, verižice, trulli in stolnica sv. Pavla (izr. prof. dr. Jasna Prezelj), Praktični svet financ in kriptovalut (asist. mag. Rado Pezdir), Vsakdanji problemi — matematične rešitve (as. dr. Nina Chiarelli), Matematika v športu (asist. dr. Boštjan Frelih), Usklajevanje mnenj s pomočjo matematike (doc. dr. Matjaž Krnc), Kombinatorne igre (doc. dr. Nino Bašić), Digitalne tehnologije (doc. dr. Klen Čopič Pucihar), Matematične strategije in borzne peripetije (asist. mag. Rado Pezdir).

 

Matematične dneve na UP FAMNIT prirejamo že od leta 2013 s ciljem, da se med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematika. Od takrat smo uspešno izvedli devet tovrstnih srečanj za osnovnošolce, ki jih je matematika še posebej zanimala, že tretjič pa smo ga ponudili tudi dijakom 3. letnika Gimnazije Koper, ki so se ga udeležili v polnem številu.

Dijakom in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!