Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 17. junij 2019 16 mednarodnih študentov bo v Sloveniji in severni Italiji preučevalo inovacije krožnega gospodarstva

Danes se začenja tretja izvedba mednarodne poletne šole Alpine Europe, ki jo vsako drugo leto skupaj organizirata Univerza na Primorskem in Oregon State University (ZDA). V okviru letošnjega naslova Innovation in the circular economy bo 16 mladih raziskovalcev iz Bosne in Hercegovine, Indije, Kazahstana, ZDA in s Češke preučevalo trajnost in ustvarjanje grajenega okolja. Začeli bodo v samem gozdu in nato sledili poti skozi oblikovanje, proizvodnjo in gradnjo. V prihodnjih dveh tednih bodo tako obiskali številna podjetja in ustanove v Sloveniji in severni Italiji, ki se pri svoji proizvodnji in oblikovanju osredotočajo na trajnostne produkte iz naravnih materialov, ter se od 22. do 24. junija mudili tudi v Slovenskem primorju.

Današnji prvi dan bodo po nastanitvi preživeli v Ljubljani, od koder se bodo jutri podali v Gozd Martuljek in na Bled, kjer si bodo ogledali iz lesa zgrajena počitniška domovanja Garden Village. Naslednji dan bodo v Ribnici obiskali podjetje Riko hiše, ki proizvaja ekološke lesene montažne objekte. Tam si bodo ogledali tudi lesen vrtec in protipotresno oblikovane lesene konstrukcije. Četrti dan se bodo odpravili v Žiri v podjetje M Sora, kjer izdelujejo okna izključno iz domačega lesa, popoldne pa bodo prispeli na Primorsko in se nastanili v Dragonji.

V petek bodo dan začeli v Kortah in po obisku družinskega podjetja Logotowood, ki ročno izdeluje lesene umivalnike in unikatno pohištvo, bo čas za postanek na Univerzi na Primorskem, natančneje na UP FAMNIT, kjer bo srečanje s študenti in spoznavanje bogatega mednarodnega raziskovalnega dela fakultete. Sledil bo še obisk Centra odličnosti InnoRenew CoE. V soboto bosta naslednji postaji Oljarna Krožera Franka Marzi v Srgaših in Škocjanski zatok, od koder bodo odšli v Portorož in Piran. 7. in 8. dan bodo na severu Primorske spoznavali značilnosti Bovca in Kobarida, med drugim bodo obiskali Kobariški muzej, ki je posvečen dogajanju med prvo svetovno vojno na soški fronti, spoznali proizvodnjo lokalnega sira in imeli nekaj časa tudi za aktivnosti ob in v reki Soči.

Drugi torek bo čas za skok čez mejo v Italijo. Prva bo na vrsti Cortina, sledila bosta Bressanone in Bolzano, po postanku v Dolomitih pa bodo poletno šolo zaključili v Benetkah.

Univerza na Primorskem je v sodelovanju z Oregon State University lani izvedla tudi poletno šolo isMCS (o kateri si lahko več preberete tudi tukaj) in upamo, da prihodnje leto to ponovimo.

Mladim raziskovalcem pa želimo v prihajajočih dneh veliko radovednega spoznavanja, zanimivih odkritij in predvsem lepih trenutkov v naši deželi in onkraj nje.