Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 10. marec 2022 Vabljeni na Teden možganov 2022: Utelešeni!

Sklop brezplačnih dogodkov, ki se v organizaciji Slovenskega društva za nevroznanost - SiNAPSA vsako leto odvije tretji teden v marcu, bo tudi letos laični in strokovni javnosti ponudil pester program. Vabijo vas, da svoj čas znova posvetite možganom – sistemu, ki nam omogoča, da se prožno prilagajamo spremembam v okolju ter nas s tem ohranja pri življenju. Dogodki bodo potekali po večih slovenskih mestih, od 16. do 18. marca tudi v Kopru.

Osrednja tema letošnjega sklopa dogodkov je povezava telo - možgani. Vsak izmed nas je edinstven preplet telesnih in miselnih procesov. Brez telesa nas ni, pa vendar se včasih počutimo, da smo vanj ujeti; spet druge dni nam omogoča občutke presežnosti in močnega ugodja. Morda preveč poredko se lastnega telesa enostavno zavedamo in smo hvaležni za vse, kar nam nudi. Kakšno vlogo ima telo pri procesih, za katere bi na prvi pogled rekli, da so zgolj psihološki? In kako naša duševnost vpliva na naše občutke utelešenosti? O teh in še o mnogih drugih vprašanjih bomo skupaj s strokovnjaki z različnih področij razmišljali na letošnjem Tednu možganov. 

Teden možganov v Kopru vam bo ponudil predavanja in delavnice, na katerih boste izvedeli več o  psihofarmakologiji: o možnih učinkih psihoaktivnih substanc na dojemanje sebe in svojega telesa in mehanizmih, s katerimi psihoaktivne snovi vplivajo na zaznavne spremembe. Ukvarjali se bomo tudi z vprašanjem kaj se zgodi, ko delimo svoje telesne občutke in kaj, ko drugi deli njegove? Z vključevanjem subtilnih telesnih zaznav v naše izražanje lahko le-to postane veliko bolj živo, pristno in polno. Nevrolog dr. Bojan Rojc bo predstavil medsebojne vplive živčevja in imunskega sistema, ter pomen teh povezav za zdravje ljudi. Predstavljen bo tudi del pedagoškega programa, oblikovanega iz izkušenj v praksi s predšolsko plesno pedagogiko in plesno-gibalno preventivo in terapijo. Raziskali bomo vpliv povezave možganov in črevesja na naše telo, na predavanju Možgani med gibanjem: disk, procesor in RAM pa bomo izvedeli, kako lahko naše zmožnosti proučujemo s pomočjo najnovejše tehnologije.