Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

petek, 4. februar 2022 Tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini - RIS

Letos od februarja do aprila bo ponovno potekalo tekmovanje v razvoju novih analitskih metod v medicini - RIS v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA) ter programske skupine Medicinska fizika z Univerze v Ljubljani, Fakultete za matematiko in fiziko (UL FMF)Tekmovanje je namenjeno študentom in dijakom, ki želijo poglobiti znanje iz naprednih računskih metod na stičišču medicine, fizike in računalništva. ki tekmujejo v ekipah. V vsaki ekipi so lahko največ tri osebe, vse ekipe pa tekmujejo med seboj v isti tekmovalni kategoriji. Tekmovanje poteka na dveh ravneh, ki sta obe izvedeni preko spleta. Prva raven ima funkcijo kvalifikacij za nastop na drugi ravni tekmovanja, kjer vse ekipe prejmejo priznanje srebrni ris, najboljše tri ekipe pa tudi denarno nagrado.

Osrednja tema letošnjega tekmovanja bodo nevrodegenerativne bolezni – to so bolezni možganov, ki povzročajo okvaro in odmiranje živčnih celic. Te bolezni prizadenejo večinoma starostnike in v vedno bolj starajoči populaciji postajajo velik socialni in ekonomski problem. Za lažje soočenje s temi boleznimi je potrebno čimprejšnje poznavanje prave diagnoze, kar bo tudi eden od izzivov letošnjega tekmovanja.
 
Za letošnje tekmovanje zbirajo prijave od 1. do 25. februarja 2022 na uradni strani tekmovanja (http://tiziano.fmf.uni-lj.si/). Tekmovanje se bo pričelo z uvodnim predavanjem v ponedeljek, 28. februarja 2022. Uvodno predavanje je namenjeno predstavitvi ozadja in dejanskega problema, ki ga bodo ekipe reševale na tekmovanju. Prva raven tekmovanja bo potekala od ponedeljka, 28. februarja 2022, do ponedeljka, 21. marca 2022. Najboljših pet ekip prve ravni se bo uvrstilo na drugo raven tekmovanja, ki bo potekala 48 ur, s pričetkom v soboto, 9. aprila 2022.

Dodatne informacije so na voljo na uradni strani tekmovanja: http://tiziano.fmf.uni-lj.si/ in na elektronskem naslovu ris@dmfa.si. Pošiljam pa še povezavo do Facebook dogodka:  https://www.facebook.com/events/622106385757472/