Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 19. avgust 2022 Vključevanje lovcev "ljubiteljskih znanstvenikov" v znanstveno-raziskovalno delo

Vključevanje lovcev, zelo dobrih poznavalcev narave in živalskih vrst, kot "ljubiteljskih znanstvenikov" (angl. citizen scientists) v znanstveno-raziskovalno delo je pomemben cilj mednarodnega projekta StepChange, ki ga koordinira Univerza na Primorskem.

Cilj projekta je ugotoviti potencial državljanske oz. ljubiteljske znanosti in pripraviti priporočila za vključevanje državljanov ali širše javnosti v raziskovalne procese, v primeru Slovenije na področju varstva narave oz. kompleksnega monitoringa prostoživečih živali.Konec julija smo skupaj z lovci iz lovskih družin Rižana in Vrhe Vrabče v njihovih loviščih postavili 30 fotopasti (kamer), da bi v povezavi z aplikacijo SRNA, ki smo jo razvili skupaj z Lovsko zvezo Slovenije, še izboljšali zanesljivost podatkov o opažanjih prostoživečih živali in potrdili pomembno vlogo lovcev pri zbiranju tovrstnih podatkov.

Hkrati smo s tem naredili povezavo na vseevropsko platformo za monitoring prostoživečih živali (European Observatory of Wildlife; EOW); trenutno je njen najpomembnejši cilj razviti in vpeljati metodo za določanje številčnosti velikih sesalcev (predvsem pa divjega prašiča) s pomočjo fotopasti.Našim zelo prijaznim lovcem se iskreno zahvaljujemo za neprecenljivo pomoč pri terenskem delu!