Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 15. februar 2013 Vabljeni na 5. predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje 2012/13

Spoštovani,
pred nami je peto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje (
http://izleti.famnit.upr.si).

Na predavanju z naslovom Delta roboti in matematika, ki bo potekalo

v sredo, 20. februarja 2013 ob 18h
v Veliki predavalnici UP FAMNIT (Glagoljaška 8, Koper),

bomo spoznali delta robote, ki jih je v zgodnjih 80 letih prejšnjega stoletja iznašla raziskovalna skupina profesorja Reymonda Clevela iz Ecole Polytechnique Federale de Lausanne, Švica. Njihova lahka konstrukcija jim omogoča dve lastnosti, ki sta v robotiki zelo cenjeni: hitrost in natančnost. Zaradi tega so izjemno cenjeni, tako v industriji kot tudi na nekaterih drugih področjih, recimo medicini. Pri krmiljenju delta robota pa naletimo na povsem matematičen problem, ki ga lahko rešimo z dokaj osnovnimi prijemi prostorske geometrije. V predavanju bomo najprej pobližje spoznali zgradbo in delovanje delta robota, nato pa poskusili rešiti še zgoraj omenjeni problem njegovega krmiljenja.


Vir: http://hackaday.com/2012/01/13/pythagoras-a-delta-robot-for-drawing/

 

Dr. Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki.

Več informacij o ciklu je na voljo na spletu, http://izleti.famnit.upr.si. Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na e-naslov martin.milanic@upr.si.

Veselimo se novih potovanj v matematična vesolja v vaši družbi!

Doc. dr. Klavdija Kutnar
Dekanja UP FAMNIT

Doc. dr. Martin Milanič
Koordinator cikla