Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 27. julij 2022 UP AKTIVNO VKLJUČENA V EVROPSKO DEKLIŠKO MATEMATIČNO OLIMPIJADO

Mednarodno tekmovanje v matematiki - Evropska dekliška matematična olimpijada (EGMO) – je namenjena srednješolkam, ki jih zanima matematika s poglobljenim vidikom, segajočim prek osnovnega šolskega programa. Za sodelovanje morajo udeleženke najprej opraviti nacionalne preizkuse, da se lahko z mentorji in delegacijami udeležijo širšega dogodka. Tega bo v 12. izvedbi gostila Slovenija – med 13. in 19. aprilom 2023 bo namreč okoli 240 tekmovalk iz 60 držav svoje znanje pomerilo v Portorožu..

EGMO od prvega tekmovanja (2012) promovira mlade znanstvenice, povečuje delež deklet v ekipah na Mednarodnih matematičnih olimpijadah (IMO), poleg tega pa podpira socialno, kulturno in interdisciplinarno izmenjavo med najstnicami širom sveta. Navedeno je tudi del vrednot, ciljev in zavedanja Univerze na Primorskem, ki si želi privabljati uspešne in potencialne raziskovalke, zato je s ponosom aktivno udeležena pri pripravi in izvedbi olimpijade, ki jo kot krovna organizacija vodi Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenija (DMFA Slovenije).

Več o konferenci je dostopno na posebni spletni strani, na kateri so zbrani vsi podatki in najnovejše informacije.

Posebno pozornost dekletom (in ženskam) v znanosti smo namenili že med letošnjim 11. 2. (mednarodnim dnevom žensk in deklet v znanosti) in 8. 3. (mednarodnim dnevom žensk), s  serijo intervjujev z raziskovalkami UP (#ženskevznanosti).