Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 22. maj 2019 Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora bo leta 2023 v Piranu

S ponosom sporočamo, da je Univerza na Primorskem pridobila organizacijo še enega pomembnega znanstvenega srečanja: Slovenski center za raziskovanje samomora, ki deluje v okviru UP Inštituta Andrej Marušič, bo namreč leta 2023 v Piranu organiziral 32. Svetovni kongres Mednarodne zveze za preprečevanje samomora – IASP.

Uradno novico je mednarodna zveza objavila včeraj, skupaj s seznamom soorganizatorjev naslednjih kongresov, ki se zvrstijo vsaki dve leti. Leta 2021 se bodo strokovnjaki iz celega sveta s področja suicidologije sestali v Avstraliji, leta 2025 pa na Dunaju.

Organizacija kongresa leta 2023 je izjemen dosežek za Slovenski center za raziskovanje samomora, saj gre za mednarodno potrditev kakovosti večletnega dela hkrati na področju znanstvenega proučevanja samomora in tudi na področju izvajanja različnih izobraževalnih programov in projektov ter intervencij za najširšo javnost.

Vizija centra je namreč zagotoviti visoko kakovostne raziskave za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, kar bo prispevalo tako k preprečevanju samomorov kot podpori bližnjim ob izgubi zaradi samomora.

Gostovanje tako pomembnega dogodka je torej pomembno tudi za širšo strokovno javnost, zato sta prijavo podprli tako Ministrstvo za zdravje kot Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS, ob njiju pa še strokovne organizacije, kot so Nacionalni inštitut za javno zdravje, Društvo psihologov Slovenije in Evropska zveza združenj psihologov, ter Občina Piran in Radio Televizija Slovenija, saj predstavlja odgovorno novinarsko poročanje eno od ključnih temeljev preprečevanja samomora.

Dejavnost UP IAM in Slovenskega centra za raziskovanje samomora bo konec maja ponovno v ospredju, saj bo ravno v Piranu na sporedu Mednarodna konferenca o samomorilnem vedenju Triple i – intuicija, imaginacija, inovacije, katere se vsako leto udeležijo strokovnjaki s celega sveta.

Več o delovanju centra lahko preberete na www.zivziv.si.

 

O Mednarodnem združenju za preprečevanje samomora (IASP)

Združenje sta leta 1960 ustanovila avstrijski psihiater in nevrolog Erwin Ringel in ameriški psiholog Norman Farberow, ki veljata za pionirja med proučevalci samomora na svetovni ravni. Danes združuje strokovnjake in prostovoljce iz več kot petdesetih držav, ki se ukvarjajo z izvajanjem raziskav na področju preprečevanja samomorilnega vedenja, uporabo visoko kakovostnih raziskovalnih metod za boljše razumevanje in razlago samomorilnega vedenja, zagotavljanjem učinkovite intervencije in možnosti zdravljenja tako za preprečevanje samomora kot za podporo bližnjim po samomoru in odpravljanjem stigme, povezane s samomorilnim vedenjem.