Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

sreda, 1. april 2020 S tehnologijo 3D tiska izdelali prototipe zaščitnih mask

V velik ponos nam je, da so raziskovalci iz Laboratorija za interakcijo človek-računalnik - HICUP UP FAMNIT skupaj z raziskovalci InnoRenew CoE izdelali prototip zaščitnih mask, ki jih trenutno preiskušajo v realnem okolju v Splošni bolnišnici Izola. Maske so natisnjene s tehnologijo 3D, nakup tiskalnikov pa je pred kratkim omogočil projekt InnoRenew CoE.

S tem se je Univerza na Primorskem pridružila iniciativi Zaščitimo Slovenijo in v sodelovanju z ekipo anesteziologov izolske bolnišnice in Tehnološkim parkom Ljubljana poskrbela za prenos rezultatov uspešnega sodelovanja med znanostjo in gospodarstvom na širšo družbo. 

Maske so kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska certificirano zagotavlja 99,99% učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene so iz materiala PLA, na voljo pa so v dveh velikostih.

V teku so tudi drugi projekti, s katerimi se skupaj spoprijemamo zaradi izbruha COVID-19. Nekateri se že izvajajo in o njih lahko več preberete tu, drugi so v testni fazi, tretje pa še snujemo. Vsem pa je skupno, da z njimiproaktivno po svojih močeh pomagamo pri spopadanju z epidemijo.

Čestitamo vsem znanstvenikom, ki se z vzpostavljanjem novih sodelovanj trudijo zajeziti širjenje virusa.