Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 8. julij 2019 Rekordna udeležba na 9. mednarodni doktorski poletni šoli iz diskretne matematike na Rogli

V prvem julijskem tednu je na Rogli potekala mednarodna doktorska poletna šola iz diskretne matematike, ki jo skupaj že tradicionalno organizirata UP FAMNIT in UP IAM. Na znanstveno srečanje – že 9. po vrsti – se je prijavilo 77 matematikov iz 19 držav (Albanija, Avstrija, Belgija, Češka, Francija, Hrvaška, Irska, Italija, Japonska, Kanada, Kitajska, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Poljska, Portugalska, Španija, ZDA, Združeno kraljestvo). V sproščujočem in stimulativnem delovnem okolju na 1500 metrih nadmorske višine so spregovorili o svojem raziskovalnem delu in se udeležili različnih predavanj.

Glavni predavanji sta tudi tokrat izvedli dve pomembni imeni s področja diskretne matematike, in sicer: 

·Daniel Kráľ (Masaryk University, Češka in University of Warwick, ZK): »Combinatorial limits and their applications in extremal combinatorics« ter

·Marston Conder (University of Auckland, Nova Zelandija): »Combinatorial methods in group theory (and group-theoretical methods in combinatorics)«.

Poleg njiju so nastopili še drugi vabljeni predavatelji:

·Vida Dujmović (University of Ottawa, Kanada): »Layered H-partitions with applications«;

· Miguel Angel Pizaña (Universidad Autónoma Metropolitana-Iztapalapa, Mehika): »The awesome diversity of the clique graph operator dynamics«;

·Jeroen Schillewaert (University of Auckland, Nova Zelandija): »Small maximal independent sets«;

· Klara Stokes (Maynooth University, Irska): »Graphs as curves and special points on them«.

 

Udeleženci poletne šole so bili tako univerzitetni profesorji in raziskovalci kot tudi doktorski študenti, kar predstavlja pomemben trenutek povezovanja med mladimi in bolj izkušenimi matematiki. Lanska predavateljica prof. dr. Colva Roney-Dougal (University of S. Andrews) je pred letom dejala: »Gre za pomembne trenutke, ko se sprožijo pogovori in debate znotraj matematične skupnosti ter med študenti in raziskovalci s celega sveta. Utrjujejo se stara poznanstva in nastanejo novi stiki, ki so zelo pomembni za nadaljnja sodelovanja.«

V devetih letih se je poletne šole udeležilo preko 600 profesorjev, raziskovalcev in študentov z vsega sveta. Med njimi je veliko takih, ki se leto za letom vračajo na Roglo, kar kaže na izjemno priljubljenost in kvaliteto tega znanstvenega srečanja. »Predavatelje skrbno izbiramo, zato so predavanja dovolj zanimiva tudi za študente. V teh letih smo gostili predavatelje od vsepovsod, z njimi imamo vzpostavljene stike in mnogi se vračajo na UP FAMNIT – bodisi na obisk bodisi v predavalnico. Na Roglo oziroma v Slovenijo se radi vrnejo čisto vsi. Novi študenti oziroma raziskovalci pa nas sami poiščejo, navadno potem, ko jih navduši kdo od udeležencev,« dodaja izr. prof. Ademir Hujdurović, član znanstvenega in organizacijskega odbora, ki si prizadeva za visoko kakovost poletne šole.

Posebno veselje in zadovoljstvo je zato prinesel tudi podatek, da se je letošnje poletne šole udeležilo rekordno število študentov, in sicer kar 47. Največ, 16 jih je bilo iz Slovenije, 6 jih je prišlo iz Italije, 4 s Češke, po 3 iz Avstrije, Nemčije in s Poljske, po 2 iz Mehike in s Portugalske ter po 1 iz Alžirije, Belgije, Španije, Združenega kraljestva in ZDA.

V tekmovanju za najboljšo predstavitev je tokrat sodelovalo 18 študentov iz 9 različnih držav. Odbor, ki so ga letos sestavljali Martin Milanič (Univerza na Primorskem), Jeroen Schillewaert (The University of Auckland, Nova Zelandija) in Klara Stokes (Maynooth University, Irska), je odločil, da je zmagovalec Peter Zeman (Charles University, Praga), ki je za nagrado za najboljšo študentsko predstavitev z naslovom »Testing isomorphism of circular-arc graphs in polynomial time« prejel prosto udeležbo na 10. doktorski poletni šoli iz diskretne matematike.

    (Na sliki so člani odbora Martin Milanič, Klara Stokes in Jeroen Schillewaert ter zmagovalec Peter Zeman.)

Več o poletni šoli, predavateljih in njihovih dosežkih lahko preberete tukaj.

Letošnja doktorska šola iz diskretne matematike je bila organizirana s podporo Evropskega matematičnega društva (European Mathematical Society). Sponzorstvo tradicionalne poletne doktorske šole predstavlja – poleg dobrodošle finančne pomoči – tudi simbolno potrditev pomembnega raziskovalnega dela, ki ga opravljajo matematiki naše univerze.