Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

četrtek, 20. oktober 2022 Promocija doktoric in doktorjev znanosti Univerze na Primorskem

Rektorica Univerze na Primorskem je v četrtek, 20. oktobra 2022, v Armeriji UP, na slovesnosti promovirala 11 doktoric in doktorjev in znanosti, ki so svoje doktorske disertacije zagovarjali med marcem in oktobrom 2022. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 307 študentov.

Med novo promoviranimi doktorji znanosti je tudi Aleksandar Tošić, asistent in raziskovalec na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehhnologije. Na UP Famnit je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Tradeoffs in using blockchain technology for security, privacy, and decentralization: theoretical and empirical perspectives / Empirična študija uporabe tehnologije veriženja blokov v obstoječih sistemih in arhitekturah« pod mentorstvom izr. prof. dr. Jerneja Vičiča in somentorstvom doc. dr. Michaela Davida Burnarda.

Povzetek doktorske disertacije
Disertacija predstavlja štiri prispevke znanosti na področju porazdeljenih sistemov. Študija vsebuje teoretična izhodišča in empirične rezultate uporabe tehnologije veriženja blokov v različnih domenah. Rezultati vključujejo nov mehanizem za dosego konsenza, ki temelji na preverljivih funkcijah zakasnitve, postopek za detekcijo anomalij v grafovskih omrežjih, decentralizirano ogrodje za večigralske igre in izboljšave pri varnosti in zasebnosti brezžičnih senzorskih omrežjih.

Iskrene čestitke vsem doktoricam in doktorjem znanosti!