Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 8. september 2022 Famnitova študentka Varstva narave na Evropskem kongresu varstvene biologije predstavila izsledke svoje raziskave o zavrženem prilovu stoječih pridnenih mrež malega ribolova v severnem Jadranu

Študentka magistrskega programa Varstvo narave, Hana Hanžek-Turnšek, se je med 22. in 26. 8. 2022 udeležila šestega Evropskega kongresa varstvene biologije (6th European Congress of Conservation Biology), ki je potekal na Češki univerzi znanosti o življenju  v Pragi (Czech University of Life Sciences Prague).

Na kongresu je študentka predstavila preliminarne rezultate raziskave z naslovom »Towards Sustainable Fisheries: Forgotten Catch of Small-Scale Bottom Set Nets in Northern Adriatic«.

V raziskavi, pod mentorstvom izr. prof. dr. Bojana Lazarja in asist. Matica Jančiča, je z ostalimi so-avtorji raziskovala zavrženi prilov stoječih pridnenih mrež malega ribolova v severnem Jadranu. 

  
 

Izsledki so pokazali, da ribiči severne Istre zavržejo velike količine celotnega ulova, večino teh zavržkov pa predstavljajo bentoški nevretenčarji. Velika količina zavržkov bi lahko bila problematična za ekosistem, saj so organizmi podvrženi mnogim stresnim dejavnikom, kot so barotravma, izpostavljenost zraku, telesne poškodbe idr. Vendar pa na podlagi teh rezultatov še ne morejo oceniti, ali ima ta veja ribištva resnično negativen vpliv na ekosisteme. 

Evropski kongres Varstvene Biologije je bil študentkin prvi znanstveni dogodek, na katerem je predstavila izsledke svojih raziskav. »Udeležba na kongresu je bila izjemna izkušnja, saj sem imela priložnost spoznati mnogo novih tematik in metodoloških pristopov neposredno od cenjenih evropskih raziskovalcev in strokovnjakov, ki so jih razvili,« je povzela Hana Hanžek-Turnšek.

Kongres, ki je namenjen srečevanju praktikantov in raziskovalcev znanosti o varstvu narave, izmenjavi znanj in promociji biotske pestrosti Evrope, vsake dve leti organizira evropska sekcija Društva za varstveno biologijo (Society for Conservation Biology). Na Češki univerzi znanosti o življenju pa se je letos ponovno odvijal po 13. letih.