Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 18. junij 2019 Dijaki spoznali laški smilj in smernice gojenja

Famnit je v četrtek, 13. junija, gostil dijake Biotehniške šole iz Šempetra, smer Kmetijski tehnik. V sklopu delavnice "Spoznajmo laški smilj in smernice gojenja" so si ogledali vzpostavljeno demonstracijsko polje smilja v Centru pridelovanja sadik Purissima (Agraria Koper) in spoznali tehnologije gojenja ter pridobivanja eteričnega olja. Na fakulteti so nato laški smilj podrobneje spoznali še v laboratoriju. Delavnica je potekala v okviru projekta Vzpostavitev razvojnega in učnega centra slovenske Istre, operacije za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja LAS Istre 2014-2020, sofinancirane iz EKSRP.

V demnostracijskem polju laškega smilja so raziskovalci Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT razložili, zakaj je ta rastlina toliko vredna in vedno bolj cenjena (njegovo eterično olje je najdražje na svetu, 5 ml stane namreč 23 evrov). Hkrati pa je obstoj smilja čedalje bolj ogrožen, saj ga ljudje množično pulijo in trgajo. Na Hrvaškem so tako že uvedli vaške straže, v Črni gori pa so naravna rastišča zaradi puljenja ponekod že povsem uničena.

Naši raziskovalci so predstavili nasad, kjer so zbrane različne populacije smilja s Korzike, Cresa in sadike vzgojene iz certificiranega semena s Hrvaške. Namen trenutega raziskovalnega dela je namreč proučiti raznolikost populacij v izenačenih rastnih pogojih in ugotoviti, katere populacije v Slovenski Istri dajo največ aktivno bioloških spojin.

Spomnimo, da so agronomi in genetiki iz UP FAMNIT lani prvi na svetu posekvencirali genom te rastline, ki je že prepoznana kot tržna niša v kozmetiki, a naše raziskovalce zanima predvsem farmacevtska uporaba, saj ima ta neverjetna rastlina zdravilne učinke, katere so poznali že v zgodovini, ko so z njo zdravili respiratorne težave, kožne ekceme itd. Smilj je namreč antioksidant, ima repelentno lastnost in deluje protivnetno. Poleg tega je vključevanje laškega smilja v ekološko pridelavo odlična nova poslovna priložnost za kmetije in mlade podjetnike.