Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 31. marec 2017 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce

V petek, 31. marca 2017, je na Famnitu potekal 7. Famnitov matematični dan za osnovnošolce. Ob spremstvu učiteljic in učiteljev nas je obiskalo 56 učencev 8. in 9. razreda (teh je bilo sicer največ) iz štirih osnovnih šol: OŠ Šmarje pri Kopru, OŠ Ivana Roba Šempeter pri Gorici, OŠ Vojke Šmuc Izola in OŠ Antona Ukmarja Koper.

Dan je s pozdravom uvedel predstojnik Oddelka za matematiko prof. dr. Bojan Kuzma, osrednji del pa je seveda predstavljalo delo v obliki delavnic.

Mladi matematični navdušenci so najprej, pod vodstvom doc. dr. Barbare Boldin, ugotavljali tesno prepletenost med matematiko in biologijo. Spoznali so nekaj primerov naravnih procesov, ki jih lahko bolje razumemo z uporabo matematičnih modelov, kot so na primer vzorci na krilih metuljev in širjenje nalezljivih bolezni. Nato jim je dr. Boštjan Frelih predstavil uporabo teorije grafov v vsakdanjem življenju ter jim ob tem postavljal vprašanja, kot na primer: "Ali lahko voznik tovornjaka s plugom očisti vse zasnežene ceste nekega mesta na tak način, da se po vsaki cesti zapelje natanko enkrat in se vrne na začetek svoje poti?" in "Kaj imajo skupnega barvanje zemljevidov, reševanje sudokuja in sestavljanje optimalnega šolskega urnika?"

Prvi matematični dan je fakulteta organizirala leta 2013 s ciljem, da med mladimi popularizira naravoslovje in zlasti matematiko. Od takrat smo uspešno izvedli še sedem tovrstnih srečanj (šest za osnovnošolce in enega za srednješolce), na katerih se udeleženci zabavajo in hkrati širijo svoje poznavanje in dojemanje matematike. Naslednji Famnitov matematični dan za osnovnošolce bo v petek, 21. aprila 2017.

Osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem se zahvaljujemo za obisk in jih vabimo na naše dogodke tudi v prihodnje!